Na „Lava Labu“ pokrećemo novu rubriku. Brojaćemo filmove i albume (možda još ponešto kasnije, ali za sada samo ćemo brojati, odnosno odbrojavati dela iz ove dve umetnosti). Za početak večna tema: vaspitanje. Odbrojavamo 10 najboljih filmova o vaspitanju, kako to mi vidimo, naravno. Na kraju teksta ćete pronaći link sa 75 filmova (za sada, biće ih više) o obrazovanju. Spisak je sastavio prijatelj Lava Laba Tomas Čonti, ovde mu se zahvaljujemo na tome.

A sada countdown:

10. Dead Poets Society

Čuveni film „Društvo mrtvih pesnika“ govori o tome kako se razbijaju ustaljene norme i kako su rezultati tog razbijanja čudesni. Jedan čovek koji ne misli u zadatim okvirima može da promeni sve u korenu. Može da započne revoluciju…

Trejler pogledajte ovde.

9. The Holdovers

Intimni film o vaspitanju. Priča o onim koji su drugačiji od većine, o marginalcima koji ne razumeju druge marginalce jer je i njih ponela inercija. A kada shvate da nisu toliko različiti nastaje hemija koja ovaj film čini čudesnim.

Trejler pogledajte ovde.

8. Poor Things

Ovo je film koji nije toliko o samom vaspitanju, kao što su ostali s liste, ovo je zapravo studija o vaspitanju, eksperiment koji treba da nam pokaže šta je vaspitanje u samoj suštini. Da bi to bilo postignuto mora se otići u ekstrem. Lantimos je jedini reditelj s dva filma na ovoj listi. Očiglednog ga ova tema nagriza iznutra.

Trejler pogledajte ovde.

7. Carrie

O ovome sanjaju svi maltretirani, posebno osobe koje su sistematski maltretirane u školi. San svih žrtava – masakr mučitelja i to zahvaljujući telekinezi. Obavezna literatura. Zabranjeno za bulije i ostale smradove. Svi ćete završiti u pogledu glavne junakinje.

Trejler pogledajte ovde.

6. The Sound of Music

Još jedan o mogućnosti promene tamo gde se čini da promena nije moguća. Guvernanta puna ljubavi čuva sedmoro dece koju otac, udovac vaspitava čvrstom rukom. Raspevana devojka uspeva da sve promeni iz korena, ali njen entuzijazam može biti srušen. Uspon nacizma nadvija se nad svima.

Trejler pogledajte ovde.

5. Spring, Summer, Fall, Winter… and Spring

Film o vaspitanju na teži način. Monah koji živi na izolovanom ostrvu vaspitava dečaka. Sveštenik mu ne priča ništa, već mu radi ono što je on radio drugima. Dečak na teži način shvata šta je ispravno, šta pogrešno.

Trejler pogledajte ovde.

4. Veliki i mali

Domaći film. Jugoslovenski klasik. Priča o hrabrosti jednog dečaka. Priča o tome da decu ne treba potcenjivati da znaju biti hrabrija od odraslih, jer deca nekada donose moralno ispravne odluke, za razliku od roditelja koji samo pokušavaju da se sakriju u mišju rupu i tako zaštite od sveta. Visoka cena se može platiti u oba slučaja, ali nije svejedno na kojoj ste poziciji kada se svedu računi…

Film pogledajte ovde.

3. American Honey

Čudesan film o izgubljenim tinejdžerima koji lutaju Amerikom. Film o slobodi  i svim posledicama konzumiranja potpune slobode. Film koji će vas naterati da uradite nešto sa svojim životom, što je glavni cilj vaspitanja, zar ne?

Trejler pogledajte ovde.

2. Dogtooth

Opet Lantimos. Delo koje je teško preporučiti jer nije nimalo lako gledati „Očnjak“. Priča o porodici koja hoće da zaštiti svoju decu, koja ih vaspitava u najboljem tradicionalnom duhu, sa svim vrednostima kojih se možete setiti. Kada se pojavi tek mala rupa na tom velikom tepihu, sve se raspada u paramparčad. Priča o vaspitanju koje se pretvorilo u sopstvenu suprotnost.

Trejler pogledajte ovde.

1. The White Ribbon

Ultimativni film o vaspitanju. Teško da može bolje od Hanekea. Ukratko, ako vaspitavate decu ovako lako se može dogoditi da postanu nacisti. Strašna priča o roditeljstvu bez preispitivanja ili kako je „ja to radim tako“ dovelo do miliona mrtvih.

Trejler pogledajte ovde.

Spisak sa 75 filmova o obrazovanju pogledajte ovde.

Pogledajte i druga Lava LAB odbrojavanja ovde.