Internet nam je dao znanje na dlanu, ali je i demistifikovao mnoge delove kulture koji su možda trebali da ostanu tajna. Danas tih malih, ličnih tajni gotovo da nema, samo ukucate šta vas zanima i ulazite direktno u demistifikaciju. Meni je recimo bila misterija ko peva koju deonicu na mnogim Pink Floyd pesmama. U vreme kada sam ih slušao na pločama. Kada je internet stupio na scenu sve je bilo razrešeno za par sekundi. A možda mi ta informacija nije ni trebala, već me je zagonetka gurala u dublje slušanje benda.

Jedna misterija moderne muzike još uvek je tajna. Niko ne zna ko je Abul Mogard. Teorija je bezbroj. Ispisuju ih amateri, ali i poznavaoci moderne muzike. Sve što je sam autor ponudio od podataka o sebi očigledno je izmislio. Uključujući ime i prezime. Zvanično on je građevinski radnik iz Beograda koji je volšebno počeo da komponuje ambijentalnu, dron muziku.

Misterija, jasno je, nikada ne treba da bude razrešena. Ne moramo znati ko je umetnik koji stoji iza pseudonima. To muzici daje čar koju bi demistifikacija razrušila.

Dugo na mreži nije bilo njegovih nastupa uživo ili ih ja nisam video. A onda je često počeo da nastupa uživo pa sada ima dosta snimaka čoveka koji stoji u mraku iza punog stola elektronskih sprava povezanih gomilom žica koje vire iz mraka. Svetlo bije u publiku ili ga nema. Mračnu scenu dodatno zamračuje muzika iz dubina.

Svako ko je seo za elektronske sprave, analogne ili digitalne, nije bitno, zna da nije teško praviti ovakvu muziku. Ne morate svirati instrumente, ne treba vam precizan metar i ritmika, prelazi i svi ti dodaci. Mogard je ipak jedinstven, neponovljiv, čudesan, čovek koji s malo muzike stvara mnogo slika. Sve ovo možete i vi kod kuće, ali je mala verovatnoća da ćete zvučati kao građevinski radnik iz Beograda.

Preporučujemo vam koncert održan na festivalu u Francuskoj. Traje 50 minuta i usisava sve što mu se približi. Mogard stvara neku vrstu muzičke crne rupe. Nije moguće izbeći njenu privlačnu snagu čim se pređe horizont događaja, a to su vrata dvorane u kojoj nastupa ili dugme play, ako nemate tu sreću da ga slušate uživo.

Nadam se da Abul Mogard nikada neće otkriti pravi identitet i da će uvek ostati misterija, jer tajne moraju ostati skrivene kako se sve ne bi pretvorilo u tabloidno blato. Umesto foto, video, šokantno nekada nam je potreban mrak i muzika Abula Mogarda, ko god da on bio.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.