Teme koje nikad ne zastarevaju. Rodna ravnopravnost, unapređenje prava radnika, preispitivanje, religija, samo su neke koje je Lav Nikolajevič Tolstoj obradio u Ani Karenjini. Feminizam, poboljšanje uslova radnika, preispitivanje sopstvenih postupaka su i danas aktuelne teme.

Ukoliko krenete ponovo da čitate knjigu, ili je pak prvi put uzimate u ruke, brzo ćete shvatiti da ovo nije roman zaglavljen u 19. veku. Naprotiv, videćete da su ove teme i danas vrlo aktuelne, a u nekim društvima mnogo toga je ostalo iz pretprošlog veka, malo toga se suštinski promenilo. Moram reći da je to obeshrabrujuće.

Mnogi i dalje smatraju da žena treba da bude u kući, da čuva decu i brine o mužu, da su radnici samo radnici i da ih ne treba motivisati, niti im dati više prava i bolje uslove, a samopreispitivanje i religija su često tabu. Ana Karenjina je veliki poduhvat u moru bestselera koji nas mame sa polica knjižara svojim obećavajućim naslovima. No ne dozvolite da vas osam stotina stranica dug roman obeshrabri, jer Tolstoj je pisac koji će sigurno uticati na vas, samo ga treba čitati.