Kronos Quartet je jedan od najznačajnijih malih orkestara koji izvode klasičnu muziku, u najširem smislu te reči, jer tu spadaju i avangarda, eksperimentalna, a videćemo i narodna muzika (fensi rečnikom world music). KQ je i pop kulturni fenomen, na prvom mestu zahvaljujući filmovima (videti recimo Requiem for a Dream) i koncertima. Ovo drugo je često upitno, njihov novosadski koncert je izazvao veliku pažnju javnosti pa su mnogi došli nepripremljeni, što je za posledicu imalo masovni izlazak iz velike sale SNP-a, jer nisu mogli da podnesu avangardne zvuke koje su članovi kvarteta s uživanjem gudali.

Ova preporuka nije tako strašna za nenaviknuto uho. Kronosi ovaj put sviraju narodnu muziku, tačnije narodnoj muzici daju klasični ton, jer ne mogu oni daleko od svoje prirode. I to zvuči uzbudljivo i egzotično, a pre svega neobično, posebno za one koji su navikli na njihov stil. Jedna napomena: većina modernih kompozitora koji nešto znače na svetskoj sceni pišu specijalno za Kronos Quartet. Zato je odluka da ukrste instrumente sa istokom nekim puritancima možda i bila čudna. Ipak, rezultat je zadivljujući. Možete ih slušati i ako ne volite „čudnu“ klasičnu muziku, a i ako niste ljubitelj world trenda.

KQ ovde sarađuju sa Alim Qasimov Ensemble iz Azerbejdžana. Muzika je neobična, dominiraju narodni instrumenti i pevači koji donose novi senzibilitet kvartetu su se savršeno uklopili, a u isto vreme KQ je ostao veran onome po čemu je poznat. Zapadni gudački instrumenti savršeno su „legli“, trileraji, sviraju „čudne skale“, ne insistiraju na avangardi, već učestvuju u stvaranju istočnjačke atmosfere. Gudači nisi ni samo pozadina, kao recimo u mnogim rok kolaboracijama, što često zvuči mučno i odvratno.

Kronos Quartet je i na ovoj saradnji pokazao da je jedan od najvećih malih orkestara za interpretaciju muzike koja ne služi samo za laku i jeftinu zabavu, a u isto vreme se nije zaglavio u svojoj izuzetnosti, što se često dešava s muzičarima koji sviraju drugačiju muziku.

Slušajte pesmu „Getme, Getme“, možda preko nje zavolite KQ, a ako ste fan muzičara iz San Franciska onda ćete otkriti još jednu njihovu strast.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.