Simon Sebag Montefiore voli trodelne dokumentarce. Već smo pisali o njegovom putovanju u prošlost Španije, a sada, u manje-više, sličnoj formi, preporučujemo njegov doživljaj Beča. Vienna: Empire, Dynasty and Dream je vizualno briljantan dokumentarac, radio ga je BBC Scotland, gledaoci „obilaze“ sve ključne lokacije koje bi inače obišli, ali i mesta koja turisti ne mogu videti. Simon Sebag Montefiore nas vodi kroz celu istoriju Habsburške monarhije, sa svim njenim usponima, padovima, incestuoznom osvajačkom politikom, tolerantnim i netolerantnim vladarima, umetnošću, naukom i velikom željom za krunom.

Vienna: Empire, Dynasty and Dream je pravi vodič kroz Beč, ali ne onaj strogo informativni, već vodič kroz Beč koji treba videti kako bi se razumeo taj važan evropski grad.

S obzirom da je Beč blizu, to bi mogla, a možda i trebala, biti obavezna destinacija za nas koji živimo na prostoru Balkana. Ako budemo razumeli politiku Habsburgovaca, odluke koje su donosili, ako budemo shvatili suštinu odnosa prema narodima koji su živeli pod njihovom upravom, možda ćemo bolje razumeti i sebe i naše mesto u Evropi. Česti rigidan stav srpskih istoričara ne pomaže da se lakše stigne do cilja, već samo da se lakše mrzi.

Simon Sebag Montefiore nam nudi alate za kritičko čitanje prošlosti, bez strasti tamo gde joj nije mesto. Sve ostalo autor radi pasionirano, s puno ljubavi i strasti. Zato vam preporučujemo Vienna: Empire, Dynasty and Dream, a ovde možete proveriti šta je sve Montefiore radio. Sigurno je da ćete još viđati ovo ime na stranicama Lava Laba.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.