Za bend Butthole Surfers sam prvi put „čuo“ u Vremenu zabave. Neko je napisao tekst, ne mogu sada tražiti ko tačno, o njihovom albumu „Locust Abortion Technician“. Pričao je kako je svako nedeljno jutro komšija iznosio zvučnike na prozore i puštao narodnjake i kako autor teksta nije uspevao da mu odgovori adekvatnom merom sve dok mu u ruke nije došao LAT. Od tada ga je, kako piše, svako nedeljno jutro ponižavao pred decom, jer nema muzike koja može da odgovori tom albumu.

Nisam imao pojma kako može zvučati album koji ponižava narodnjake u takmičenju zvučnika postavljenim na prozore, ali mi je ta slika ostala u glavi i svaki put kad sam je se setio izmamila mi je osmeh.

Kada sam nekoliko godina posle čitanja teksta u prodavnici ploča i kaseta video omot odmah sam znao koji je album. Dva klovna i ker, jedan klovn ima pero u nosu. To je sigurno Locust Abortion Technician. Nije da je to bila najveća buka na svetu, ali je autor teksta pogodio, bilo je to neverovatno slušalačko iskustvo. I danas je. Butthole Surfers su snimili album, ispostaviće se puno albuma, između ostalog, i kako bi nervirali slušaoce. Valjda da bi isterali one koji nisu baš i neka publika. Oni koji su ostali dobili su bisere.

Kasnije sam slušao i ostale albume, ali sam morao da čekam da na YT konačno bude postavljen koncert. Pred vama je jedan iz 1987. Snimak je loš, ali se sve lepo čuje. Butthole Surfers prave buku koju niko pre i posle nije pravio. Nije to ni buka, već, čini se, jedini način da kažu to što im leži na duši. Oni to ne mogu i neće drugačije pa ko voli dobro je došao, a kome se ne sviđa: fala i ajd zdravo.

Koncert je na YT postavio Barry Mills. Hvala mu na tome. Takođe je i napisao fantastičan opis uz video:
„Butthole Surfers at The Rollick (formerly 688) in Atlanta, GA on Friday, May 15, 1987.  Please be warned this show contains quite a bit of strobing light and some nudity.  Play Loud!“

Izgleda da ova muzika i ne može da se sluša drugačije. Mora glasno. Narodnjaci su to shvatili na teži način.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.