„The White Lotus“ je serija koja nam otvara već poznate teme, ali na drugačiji način. Bogati, njihova površnost, želja da budu viđeni i cela ta pena koja se diže kada neka gospođa (ili gospodin) prođe pored vas možda je i savršeno uklopljena u za sada dve sezone. Autor serije Mike White je izabrao bogataše, jer je, čini se, uspeo da prodre u njihove umove. Pokazao nam je ono što smo već viđali na malim ekranima TV prijemnika, ali u 13 paklenih epizoda. Oni sebe doživljavaju kao nekog kome treba da se divite. Oni su božanska bića, a svi ostali su samo tu da zadovolje njihove iritantne potrebe.

Mamin nadobudni sin misli da njemu sve pripada, a kada ne dobije ono što želi on se ljuti na ceo svet pa više i ne želi to što nije dobio. Gotovo kao da se zabavljate sa trogodišnjakom. Zatim, uspešna mama o kojoj svi pričaju, koja se vrti po forbsovim listama i ubeđena je da se raspada od posla zarad drugih. Većina likova govore truizme koje svaki dan možete pročitati na društvenim mrežama. „Misli lepše, misli pozitivno“, „Ti si posebna“, „Ti si jaka“, „Možemo sve“. Pomalo je sve to bljak, zar ne?

U ovoj seriji će vas gotovo sigurno nervirati ta famozna lična zamenica JA, osim ako i sami niste „JA lik“ samo sa mnogo tanjim džepom. „JA“ je tu stalno. I kada ste srećni i kada ste tužni, kada mislite da ste baš vi borac protiv svega što vas okružuje. Čak se ni zamenica „mi“ ne koristi.

Međutim, za svaki slučaj postavite granicu i ne dozvoliti sebi da počnete da morališete nad lošim izborima bogataša. Možda možemo ovu seriju tumačiti i sa stanovišta: A šta bih ja radio/la sa toliko novca? Da li se ovako ponaša i neko ko ima manje para i ne boravi u rizortu sa pet zvezdica. Verujem da likova koje je autor serije Mike White prikazao ima i u hotelima sa tri zvezdice. Narcisoidnost, umišljenost i sebičnost pogađa čak i one sa mnogo manje novca. Jedno im je zajedničko. I jedni i drugi su u suštini nesrećni. Zato i borave u rizortima, voze jet ski i iznajmljuju luksuzne vile. Jednostavno, sve im brzo dosadi. Dok se prva sezona odvija na Havajima, tom famoznom mestu gde svi bogati moraju da idu, druga sezona je smeštena u komšiluku.

Druga sezona je smeštena u Taormini (Sicilija). U gradiću koji je Gete otkrio evropskom društvu. Druga sezona je dobila svoj evropski šmek ili je to pak lični doživljaj pristrasnog gledaoca. Opet imamo rizort, krem društvo i razmažene snobove. I ovoga puta moramo biti oprezni prema kritici milionera kojima je 50.000 eura tek džeparac, dok ostatku sveta ta svota menja život iz korena. Profil likova je sličan, ali je ipak kompleksniji. Ili se američki bogataši drugačije ponašaju na mestu gde je civilizacija u jednom momentu dostigla svoj maksimum.

Zaključak bi mogao biti – oprezno s bogatašima. Teško je dostići njihov konto na računu, ali nije teško kopirati njihovo ponašanje. Dakle, oprezno s bogatašima, a još opreznije s njihovim kopijama. Sigurno ih poznajete…

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.