Kolumne koje slede zamišljene su kao svojevrsni dijalog. Zamisao je da dvojica prijatelja, ideološki na suprotnim stranama, ispisuju svoja promišljanja o društvu, politici, prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Ideja je da se na jednom mestu mogu pročitati suprotstavljena mišljenja. Dijalog je, u bilo kojoj formi, u današnjoj Srbiji retka životinja, pred izumiranjem.

Car je go

5. 07. 2024. | Kolumne, Tekstovi

Prva izborna debata u USA pokazala je svu apsurdnost moderne politike! Već sam napisao da, ako su Tramp i Bajden najbolje od „slobodnog“ sveta, crno se piše i slobodi, i svetu!

Ispade da (bar za sada) najbolje šta demokrate mogu da nam ponude je aktuelni predsednik Džozef Bajden, dok je najbolje od republikanaca Donald Tramp… Jadna nam i sloboda i demokratija (da ne kažem majka)!

Nažalost, američki predsednički izbori su bitni za ceo svet, tako da smo ovu „debatu“ svi pomno pratili! Nova debatna pravila su nam donela gašenje mikrofona kandidatu koji ne govori, tako da smo bili pošteđeni upadica i prekidanja govornika.

Ipak, ništa smisleno nismo čuli, bez ijednog “teškog” pitanja od strane moderatora, bez ijednog “državničkog” odgovora, sa prepucavanjima na nivou Farme i Elite! Jedino šta je ostalo od debate, je utisak da demokratski kandidat nije u stanju da sastavi smislenu složenu rečenicu! I činjenica da takav kandidat upravlja najvećom svetskom ekonomijom, te da je glavnokomandujući najveće i najagresivnije vojske na svetu…

Neko bi rekao tužno. Nije tužno, zastrašujuće je! Lik je mrtav hladan, pred celim svetom rekao da su klimatske promene jedina pretnja opstanku čovečanstva… Ne znam za vas, ali mene u odnosu na opstanak čovečanstva, trenutno više brine nuklearni rat… Opasno se zvecka… Izrael preti, Iranci prete, Rusi prete, Ameri prete, Korejci prete… Ruska podmornica na Kubi, američke dalekometne rakete u Ukrajini… Sve sposobno da nosi nuklearne bojeve glave… Severna Koreja uspešno testirala projektil sa dve nuklearne glave…. Od Kubanske krize, nikad nismo bili bliže katastrofi! A tada se nije pucalo ni na jednu nuklearnu silu!

Opšti utisak u USA je da Džozef Bajden nije više sposoban da pobedi Trampa (što i nije toliko bitno, ali ajde), niti da upravlja Amerikom (što je jako bitno celom svetu)! Neke istaknute demokrate otvoreno zahtevaju povlačenje njegove nominacije, priča se i da porodica Obama (Bajden je imao neupitnu podršku i pomoć Baraka Obame) insistira na zameni demokratskog kandidata za predsedničke izbore…

Mora se primetiti, odnosno “zli jezici” pričaju, kako je ova debata i organizovana u junu (nikada ranije prva debata nije bila pre stranačkih konvencija na kojoj se definitivno nominuju predsednički kandidati) kako bi se pokazalo da Džej Bi nije u mogućnosti da pobedi Di Tija, i kako bi se baš na avgustovskoj konvenciji demokrata, odredio drugi predsednički kandidat. Ovo ne bi ni bilo prvi put, demokratska stranka je imala iskustvo sa povlačenjem kandidature predsednika Lindona Džonsona u korist Dž. F. Kenedija. No, da bi se to desilo, Bajden bi sam morao da se povuče iz trke! U USA nema čvrstih partijskih struktura kao u Evropi i partijska disciplina nije baš onakva kakvom je mi doživljavamo. Drugim rečima, demokrate nemaju mehanizam da sklone Bajdena, ukoliko se on sam ne povuče iz procesa. Bar ne bez nepopravljive političke štete po organizaciju… Ipak, pritisak medija, posebno prodemokratskih, je ogroman i uveliko se licitira sa “zamenskim” kandidatima… Pominje se Mišel Obama, kao idealan kandidat koji bi pomirio dva najudaljenija pola demokratske stranke (“probuđene” i “tradicionalne” demokrate)… Znate šta mislim o porodičnim funkcijama i demokratiji, ne bih se ponavljao…

Logičniji izbor je aktuelna potpredsednica, Kamala Haris… Čini se da je Amerika “zrela” za predsednicu, a Kamala je em potpredsednica, em i azijatskog i afro porekla! Bezmalo foto robot demokratskog kandidata.

Ali Tramp je vratio migrantski problem u fokus javnosti, a za krizu u Teksasu je najodgovornija Harisova! Može li ga tući na njegovom terenu, sa takvim autogolovima?

Šta god da se desi, “najbolje od slobodnog sveta” će izgleda ostati groteskno… pa da vidimo! U svakom slučaju, biće zanimljivo, malo tužno, malo smešno i jakooo zabrinjavajuće!

P.S.

O Trampu, možda neki drugi put, posle neke druge debate… U svakom slučaju, ne volim klovnove, pa ni njega, čisto da se ne pomisli da ga na bilo koji način podržavam, jer ako je on najbolje od “slobodnog sveta” onda vrati se Cobe, sve ti je oprošteno!

Boško Orlić

Pogledajte i druge Lava LAB kolumne ovde.