Pearl Jam je velik bend, koncertna atrakcija, grupa bitna za razvoj muzike, jedan od predvodnika grandž pokreta. Članovi benda su posvećeni slušaocima, spremni su da se odreknu profita ako je publika oštećena. Takođe su i govorljivi aktivisti. Dakle, sve najbolje. Ipak, utisak je da je bend na neki način iscrpeo kreativni potencijal na početku karijere i da je potom vozio na svemu drugom osim na novom materijalu. Cela priča se svodi na prva dva albuma (Ten i Vs.) i još pola albuma Vitalogy. Sve kasnije nije na nivou ranih radova. Bend nije ni pokušao da eksperimentiše na bilo kom nivou, nisu pokušali da stvore nešto drugo i naprave zaokret u karijeri, već su išli istim putem koji su popločali na početku, ali bez moćnih pesama koje pomeraju planine.

To se vidi i na koncertima. Ponašanje publike se može predstaviti sinusoidom: skok kada se izvode pesme s prva dva i po albuma, a potom pad kada sviraju pesme s ostalih albuma (do sada su snimili ukupno 11 ploča).

E, a sada naša preporuka. Jedna od najboljih pesama benda je Black, emotivna, duboka i uznemirujuća stvar koju možete slušati over and over again. Mogu da posvedočim da je i danas izvođenje te pesme neverovatan doživljaj i vrhunac koncerta (nedavni nastup u Budimpešti).

Snimak koji vam preporučujemo je posebno emotivan. Eddie Vedder izvodi pesmu Black sam s gitarom, sedi i peva zajedno s publikom. Dirljiv momenat koji je zabeležio neko iz publike, najverovatnije mobilnim telefonom. Drugim rečima, snimak je užasan. Za razliku od snimka, izvođenje je čudesno.

Prava je šteta što Pearl Jam nisu bili hrabriji bend. Utisak je, da su uspeli iskoračiti iz poznatih okvira, da su krenuli na nepoznate teritorije, možda bi napisali još velikih pesama. Ovako su pokušali da ponove poznate recepte, a to uglavnom nije uspešan umetnički model.

Pesmu možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.