Stranger Things možda i nije vrhunska serija, kada se gleda s distance, ali vas toliko uvuče dok je gledate da je u tom trenutku najbolja serija svih vremena. Zato vam je preporučujem, da uživate u svakom minutu gledanja. Kako ćete posle, nije naša briga.

Autori serije, Duffer Brothers, kombinovali su nekoliko vrlo privlačnih elemenata. S jedne strane tu je spilbergovska atmosfera koja nosi duh osamdesetih, što je za filmske fanove prava nostalgična poslastica. Centralni deo priče nose deca, u drugoj sezoni neki su postali tinejdžeri, što je takođe spilbergovsko-lukasovski doprinos kolektivnom filmskom iskustvu.

Onda su dodali horor. Priča o eksperimentu koji se oteo kontroli kulminira stvaranjem zla. Potom su dodali hladnoratovski resantiman, priču o opasnim Rusima, što je sjajno leglo u pravom trenutku.

Razdvojili su nekoliko priča koje teku paralelno, što je već oprobana tehnika za pravljenje serija. Sve priče idu ka istom cilju, ali se odvijaju skoro nezavisno, a radnja prelazi s jedne na drugu u trenutku kada nam baš treba informacija o onome što će se dogoditi.

Tako se gledalac vozi iz napetosti u napetost. I do kraja nema razrešenja. To vas tera da bindžujete, a neke epizode traju dugo, kao celovečernji film.

Preporučujemo vam ovu seriju ako želite da uživate u gledanju, napetosti, osamdesetim, hororu… Nakon gledanja neće ostati mnogo, osim sećanja samog uzbuđenja. I zbog toga je vredi gledati.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.