Sve počinje s momkom za klavirom, crno-belom slikom, prebiranjem po dirkama. Možda možete i naslutiti koja je pesma u pitanju, ali ćete biti sigurni tek kada momak zapeva prve stihove: Friday night and the lights are low… Publika brzo kapira o čemu se tu zapravo i radi. Improvizovani hor počinje da peva, savršeno.

Pesma je „Dancing Queen“ čuvene grupe ABBA, a s obzirom da se koncert održava u Stokholmu logično je da publika ne zaostaje.

Momak za klavirom je Džekob Kolijer (Jacob Collier), talentovani muzičar, multiinstrumentalista i vrhunski poznavalac muzičke teorije. Mogli bi ga zvati čudom od deteta, mada nije dete, već mlad čovek (28 godina).

ABBA jeste bila pop grupa, prodavali su milione albuma i obožavali su ih tinejdžeri. Ipak, njihova muzika je preživala surovi protok vremena. Kada se pesme prerade u moderne aranžmane i ušminkaju savremenom produkcijom, zvuče toliko sveže da ponovo mogu na vrhove top lista.

Kada jedan tako talentovan muzičar odluči da obradi švedski bend rezultat je neverovatan.

Kolijeru je ovo izvođenje deo projekta. Smislio je da uz klavir svira velike balade. Ovo je šezdeseta po redu. Na scenu izlazi sam, seda za klavir i svira neku od balada.

Na ovom koncertu je bilo drugačije. Neposredno pred početak koncerta je pitao pevačicu Alitu Mozes (Alita Moses) da izađe na binu i s njim otpeva Dancing Queen. Ona mu je rekla da nikada nije pevala tu pesmu. Džekob joj je dobacio da ni on nikada nije izveo tu pesmu pred publikom. Kad je to čula, pristala je. Improvizacija je bila fantastična.

Izgleda da je iskustvo pevanja te pesme u javnom prostoru imala samo publika. Možete je poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.