Dejvid Linč (David Lynch) poznat je kao veliki reditelj koji snima čudne filmove. Fanovi znaju da slika čudnovate slike (uzor mu je Francis Bacon), da voli da obrađuje drvo i radi, kako kaže, rukama, ali vam je možda promaklo da je i muzičar koji snima albume.

Linč je sarađivao na pisanju muzičkih tema s kompozitorom Anđelom Badalementijem (Angelo Badalamenti), tako da mu ni taj segment nije stran. Takođe je sarađivao na snimanju dva albuma Džuli Kruz (Julee Cruise), a onda je 2001. godine rešio da snimi i solo album – BlueBOB. Posle je snimio još dva: Crazy Clown Time (2011) i The Big Dream (2013).

Ovde vam predstavljamo pesmu sa, za sada, poslednjeg albuma. Pesma se zove Cold Wind Blowing, a reč je mračnoj, zar ste od Linča očekivali nešto drugo, elektronskoj tužbalici o nesrećnoj ljubavi. Linč je neobičan i kao muzičar. Njegova muzika je elektronska, ali je u isto vreme i bluz koji je osmišljen tokom džemovanja sa Dinom Harlijem (Dean Hurley). Njih dvojica su napisali sve pesme na albumu pa i ovu koju vam preporučujemo (osim jedne obrade The Ballad of Hollis Brown Boba Dilana).

Linč radi u svom studiju, kako kaže voli da eksperimentiše sa zvukom, sebe predstavlja kao reditelja, slikara i gitaristu. Taj instrument ne tretira na tradicionalan način, već mu služi da pravi zvučne slike, a kako bi to lakše radio gitaru ne drži oko vrata, kao ostali, već je drži u krilu i svira isključivo sedeći.

Kada sam prvi put saznao da je Linč snimio album pomislio sam da je to nešto vezano za film, a ako nije tako, ako je pravio muziku to mora da je nešto neslušljivo. Međutim, reditelj pravi muziku koja je skoro pop, ali i eksperimentalna. Uhvatio me je već posle prvog slušanja. Od tada povremeno vrtim njegova tri albuma. Bilo bi dobro da ih ima više, ali Linč ne stvara umetnost brzo, on dugo hvata ideju.

Cold Wind Blowing (poslušajte ovde) je odlična stvar za ulazak u još jedan od mnogih svetova koje kreira Dejvid Linč. Ako do sada niste bili tamo, uđite oprezno, jer vas tamo vrebaju mnoge zamke. Linč nije lak zalogaj, posebno ako nameravate da sve progutate odjednom.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.