Dečja mašta može svašta. Danas idemo do Japana da vidimo kako maštaju deca u Japanu. Idemo u konzervativno društvo u kome vladaju stroga pravila. Međutim, u crtanom filmu “My Neighbor Totoro” sve je drugačije, sve je daleko od strogog Japana koji je danas takav kakav je zahvaljujući baš tim pravilima.

Radnja se dešava u selu, a glavni akteri su dve devojčice, sestre koje žive sa tatom dok je mama u bolnici. Kao i svaka velika kultura, tako i Japan ima svoju mitologiju i izmišljene priče za decu. U filmu su mi se posebno dopale devojčice koje nekontrolisano viču kada se emotivno uzbude. To mi je toliko simpatično, jer mi je poznato kada deca iskazuju emociju nekontrolisanim zvukovima, tonom, gestikulacijom. Gledanje ovog filma je prelepo iskustvo, gledate odnos između dve sestre, međusobnu brigu, nesebičnost, ali i svađanje. Plus gledate tatu kako se druži sa svojim ćerkama na njihov tradicionalan način, ali ih istovremeno i razume i podržava. U Japanu je tradicija da se cela porodica zajedno kupa i druži (tu su svi od dece do baba i deda). To je nama Evropljanima strano, a za Japan je to najnormalnija stvar. Dakle, ne treba suditi drugima samo zato što ne razmišljaju kao mi. Svako ima svoje kvalitete. Oni tako grade prijateljski odnos sa svojom decom.

Devojčice su izmaštale svog druga Totora koji se krije u šumi u jednom velikom drvetu. Međutim, ne možete naći Totora tako lako, već vam se povremeno u kući pojavljuju prašnjave zeke koje vi vremenom počnete da pratite i ukoliko ste dovoljno radoznali i mali one vas odvedu u šumu. Totoro je njihov komšija koji je vrlo povučen i baš i ne priča mnogo. Ali je tu taman kada zatreba. Kada ste usamljeni, kada vam je mama bolesna.

Svi bi trebali da obezbedimo deci prostor da maštaju, sanjaju, izmišljaju. I nikako, ali baš nikako ne treba to da im oduzmemo. Sve dok ih ozbiljno shvatate i ne gledate kao neke male budale koje samo izmišljaju, sve je u redu. Mašta nam je neophodna da bi mogli da napredujemo. Mnogi naučnici su došli do velikih izuma, otkrića i formula upravo kroz maštu i snove. Pustite decu da maštaju, možda se baš u vašoj kući krije neki Ajnštajn ili Mocart.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.