Prva sezona serije „Euphoria“ emitovana je 2019. i ostavila je dobar utisak na naš mali filmski tim. A onda je usledila velika pauza. U međuvremenu su snimljena dva filma srednjeg metra kako bi se održala vatra, a onda je Sem Levinson (Malcolm & Marie, 2021.) zasukao rukave i napisao, producirao i režirao drugu sezonu. Često na tragu dijaloga iz Malcolm & Marie, autor briljira u nastavku priče o, pazite sad, tinejdžerki, lezbejki i narkomanki. Pošto su otišli čitaoci zgroženi nabrojanim, možemo početi.

Euforija je teška serija, nema tu zabave, iako je seks bitna stavka u samoj radnji, mada ima lepih devojaka, autora nimalo ne zanima da sve to koristi kako bi pridobio publiku. Seks i lepe devojke su tu da bi vam ispričao tešku priču o odrastanju tinejdžera. Najverovatnije je toj skupini uvek bilo teško. U tom periodu života se sve lomi, donose se odluke koje, često, određuju dalji put.

Levison je prikazao muke današnjih tinejdžera, postao je njihov glas, autor koji ih ne osuđuje, već pokušava da ih razume. Teen problematika je, kako na filmu ili serijama, tako i u životu, svedena na generacijske razlike. Stariji ne razumeju tinejdžere jer je to „drugo vreme“, a oni niti su deca (više nisu deca), a još uvek nisu odrasli. Zato je treba staviti tamo gde i pripadaju – tamo negde u ćošak, na marginu, u prostor koji nije ni tamo ni ovamo, tamo gde ih lako možemo osuditi i nastaviti dalje, tamo gde samo konstatujemo da se ne razumemo, niti da postoji mogućnost za razumevanje.

Drugi pristup, pre svega na filmu, ali i u životu, jeste da tinejdžere ništa ne zanima, da se samo zabavljaju, da im „šišti u glavi“, da samo misle na seks, drogu, igrice i lenčarenje.

Euforija nas uči da to nije baš tako. Zapravo da uopšte nije tako. Glavna junakinja je aseksualna lezbejka koja se drogira jer ne vidi smisao u životu, ne vidi budućnost. Ona je sama i izgubljena u svetu koji nije zainteresovan za nju.

Levisonove junake je lako osuditi, možda je čak i prelako to uraditi. Njegove heroje i heroine je mnogo teže razumeti. Druga sezona je u celosti posvećena tom problemu. Junaci nekada uspevaju da se razumeju, generacijski jaz nestaje kada svi učesnici u sporu makar pokušaju da razumeju jedni druge, kada empatija zameni bes – sve je moguće.

Euforija je serija koju treba gledati često, svaki put kad pomislite da nije moguće izgraditi toliko mostova koliko je pre toga zapaljeno. Treba je gledati kada pomislite da nekoga treba odbaciti jer je drugačiji od vas. Treba je gledati svaki put kada pomislite da ste bolji od drugih samo zato što se ne suočavate s problemima koji muče te druge i drugačije.

Trejler za sezonu 2 pogledajte ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.