Kapitalno delo koje na 700 strana govori o nama i našoj propasti. Autor je istoričarka Latinka Perović, a naziv je „Dominantna i neželjena elita“, u podnaslovu stoji: Beleške o intelektualnoj i političkoj eliti u Srbiji (XX-XXI vek). Ovo je priča o tome kako smo izgubili glavne bitke. Latinka Perović nam prikazuje pojedince, individualce koji su pokušali da Srbiju izvuku iz mračnjaštva i pokušaju da naprave sledeći korak. Nisu uspeli u toj nameri. Ona govori o 13 osoba koje predstavlja kao neželjenu elitu. Na drugoj strani, dominantnoj, nalazi se samo jedna ličnost: Dobrica Ćosić.

Očigledna asimetrija nije nelogična jer je Ćosićev uticaj na društvo, politiku i elitu nesrazmerno veći u odnosu na uticaj preostale trinaestorice „junaka“ ove knjige. Alternativa nije uspela da se nametne pa ni da pridobije većinu, zato su i ostali na margini, zato nisu bili poželjni.

Perović piše o onome što se dogodilo, o prošlosti, što je i logično jer je istoričarka, ali nakon čitanja knjige se stiče utisak da ni budućnost nije drugačija – alternative nigde nema na vidiku. Knjiga je objavljena 2015. godine. Utisak je bio dobar. Nažalost.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.