Dame i gospodo, predstavljamo vam čudesni, neponovljivi, spektakularni, mračni kabare. Prvi put (možda) na vašem kompjuteru, tabletu ili mobilnom „Dresden Dolls“ i njihov dijabolični, podzemni hit „Missed Me“.

Dresden Dolls je moderan bend koji priziva sve „vrednosti“ brehtovskog kabarea, deblinovskog mraka i destrukcije, vejlovskog greha i bluda. Berlin s početka veka u vaše domove stiže preko neobičnog dua.

Ona svira klavir, peva, pleše, luduje, zavodi publiku. Ona se zove Amanda Palmer. On svira bubnjeve, a po potrebi gitaru i bas, takođe pleše, često zabavlja Amandu. On se zove Brian Viglione.

Njih dvoje, za kabare je nekada dovoljno dvoje, obučeni su vrlo neobično, našminkani su i u svakom trenutku vam drže pažnju. To što rade Amanda i Brajan nije samo svirka, nije tek neki koncert, to je andergraund spektakl, kabare, predstava, šou, provokacija, performans…

Inspiraciju za naziv benda su pronašli u nekoliko izvora. Prvi je bombardovanje Drezdena u Drugom svetskom ratu, zatim je tu i porcelanska lutka koja se pravila u predratnom Drezdenu. Inspiracija je bila i istoimena pesma benda The Fall. Tu je naravno i nemačka kabare kultura, a Amandi se dopao taj spoj suprotnosti uništenja Drezdena i nevinosti lutke. Te suprotnosti govore nešto o dinamičnosti muzike samog benda.

Pesma „Missed Me“ koju bend izvodi uživo je prava provokacija i ispitivanje koliko je publika spremna da podnese. To se pre svega odnosi na sam tekst pesme. Samo izvođenje je takođe vrlo provokativno i van standardnih svirki na koje smo navikli. Njih dvoje plešu dok sviraju, prekidaju pesmu, luduju.

Za neke je sve ovo možda skaradno, dok je za nas ljubitelje ispadanja iz glavnog toka magično. Javite kojoj grupi pripadate.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.