Američki kompozitor Stiv Rajh (Steve Reich) je kao dečak (rođen je 1935.) putovao s guvernantom vozom iz Njujorka u Los Anđeles. Roditelji su mu bili razvedeni pa je često išao od obale do obale Amerike kako bi bio malo s majkom, malo s ocem.

Mnogo godina kasnije (1988.) Rajh je razmišljao o tim putovanjima vozom. Shvatio je da su u isto vreme milioni Jevreja prevoženi vozovima na nekoliko centralnoevropskih lokacija. Oni nisu kretali na put da bi videli roditelje. Njih su odvozili u logore smrti. Bili su to zloglasni vozovi Holokausta. U tom projektu nacista učestvovale su skoro sve evropske železnice.

Treći Rajh (tako se preziva naš kompozitor – Reich) je plaćao nacionalnim železnicama da prevoze ljude u smrt i niko nije odbio novac. Svi su ga uzeli. Neke države su isplaćivane u zlatu, jer logori, fabrike smrti, nisu smeli da budu prazni.

Kompozitor je te misli, osećaje, možda i neku vrstu krivice morao da pretoči u muziku. Delo je nazvao Different Trains (različiti, drugačiji vozovi). Ideja je bila da na trakama snimi glasove koje će potom tako montirati da pričanje počne da liči na melodiju. Sve prati gudački kvartet. Premijerno ga je odsvirao čuveni „Kronos Quartet“, a vama preporučujem da poslušate izvođenje kvarteta „The Playground Ensemble“.

Delo je podeljeno u tri dela: 1. Amerika – pre rata; 2. Evropa – Za vreme rata; 3. Posle rata. U prvom delu se čuju glasovi ljudi koji su putovali vozovima pre Drugog svetskog rata (snimio je i svoju guvernantu koja se priseća tih putovanja), a u pozadini se čuju zvuci američkih vozova. U drugom stavu tri osobe koje su uspele da prežive Holokaust govore o svojim iskustvima tokom rata u Evropi. Oni govore i o putovanjima zloglasnim vozovima. Tu se čuju zvuci evropskih vozova i sirene. U trećem stavu preživeli govore o iskustvima nakon rata zajedno sa ljudima koji govore u prvom stavu.

Metod koji je nazvan „govorna melodija“ Rajh je koristio u još nekoliko dela. U ovom je to bio revolucionaran način stvaranja melodije.

Rajh nam govori da bi on kao Jevrejin sigurno bio u drugom i drugačijem vozu, u vozu koji ide u smrt, da se igrom srećnih okolnosti nije rodio s druge strane okeana.

Koncert možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.