Vitomir Nikolić napisao je pesmu koja je decenijama čekala uglazbljenje. Pre nego što je crnogorski bend Gospoda Glembajevi to i uradio, pesmu „Drumovi će poželjet’ ludaka“ smo mogli slušati po kafanama, parkovima i drugim mestima okupljanja, a recitovali su je više ili manje talentovani amateri, i poneki profesionalac. I, uvek je nedostajala melodija. Ta pesma je tražila da se otpeva.

Dve pesme Vita Nikolića sam prvo čuo tako, kada ih je neko negde recitovao, pa tek onda čitao. Jedna je Drumovi…, a druga Prvi snijeg. Ova druga još nema muzičku podlogu.

Konačni doživljaj velike pesme, neku vrstu stavljanja tačke na stihove koje je Nikolić posvetio velikom glumcu Pavlu Vuisiću, uradila je ekscentrična ekipa, a ceo performans propraćen je isto tako ekscentričnim spotom, kako uostalom i dolikuje ovakvom radu.

Melanholija, tuga, smrt, žal za onima koji su otišli, pa i za samim pesnikom, prolaznost, nesumnjivi kraj svega što znamo… sve to će vam pasti na um dok slušate pesmu i gledate spot. To nije lako, ali vas tera da to uradite opet i opet, jer kao da ipak ima neke nade, ne znam gde je, ali je ima.

Drumovi će poželjet’ ludaka, a ludaka više biti neće… Ovo je fantastičan pozdrav pesniku. Slušajte, možda pronađete tu nadu koja se nalazi negde između tih nekoliko stihova.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.