Akustična gitara može se svirati i malo drugačije od onog što smo navikli. Ben Haurad (Ben Howard), levoruki gitarista i kompozitor iz Londona, taj instrument tretira drugačije, što je, moramo priznati, ozbiljan poduhvat s obzirom da je taj instrument možda i najsviraniji u istoriji muzike. Moram naglasiti da Haurad nije virtuoz, praktično nema solo deonica u njegovim pesmama, nema brzine… Ipak, vrlo brzo ćete shvatiti da on radi nešto drugačije. Prvo, ne koristi trzalicu već zvuke proizvodi prstima. I to radi maestralno, ponekad sve zvuči kao da na zvuku „rade“ dvojica ili čak trojica gitarista. Uz sve to još i peva, a ponekad peva tako što umesto mikrofona usta usmeri ka otvoru u akustičnu gitaru, magneti hvataju njegov glas i na kraju izlazi vrlo čudan zvuk. Haurad gitaru koristi i kao neku vrsta bubnja, posebno kad je drži na krilu. Nije da samo udara u telo gitare, već uz stvaranje ritma i svira. Teško je to opisati. Morate pogledati. Koncert, današnja preporuka, počinje upravo pesmom koju svira s gitarom na butinama.

Kratki koncert, svega pola sata, počinje pesmom „Empty Corridors“. Siguran sam da niste videli da neko ovako svira gitaru. I ne samo da neobično izgleda, već se i čuje nešto drugo, nešto što se ne čuje svaki dan.

Njegova muzika je mračna, mada su neke pesme na momente čak i euforične, možete skakati uz njih. Ipak, iako slušamo akustične instrumente ne možemo reći da je to akustična muzika u klasičnom smislu te reči. Hauardova tehnika sviranja, ali i sam zvuk vuku na elektriku. Uz to, toliko je intenzivno odsvirana/interpretirana da je ne stavljate automatski u akustični pretinac.

Muzika je, dakle, mračna, i emotivna, intenzivna i beskompromisna. Hauard duboko uranja u svaku pesmu, svaki put kada je svira (bar to važi za snimke koje sam gledao, a nije ih malo). Publika to očigledno ceni, jer je vrlo tražen širom Evrope.

Ovaj mini koncert odličan je uvod u Hauardovu muziku. Koncert je iz 2011. U međuvremenu muzičar je preživeo dva moždana udara, nije mogao da govori, ali se oporavio. Sada ponovo komponuje i nastupa. Ako budete imali priliku da ga čujete uživo, nemojte propustiti priliku. Slušanje Hauarda dragoceno je iskustvo.

Koncert poslušajte ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.