Unajmite inspektora da testirate sistem, društvo, pojedinca

Italijanski film iz 1970. „Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto“ ili na srpskom „Istraga nad besprekornim građaninom“ (reditelj Elio Petri) treba uvesti u škole. U filmu ima nasilnih scena i scena seksa pa možda i nije za mlađe od 18. Pretpostavljam da bi desničari prvo time napadali ovakav predlog. Ali, da ne budemo dvolični, to sve već viđamo na nacionalnim televizijama, neki nastavnici i profesori to i podržavaju. Možda bi bilo pametnije da umesto ispraznog sadržaja na pojedinim kanalima deca pogledaju ovaj film u školi i diskutuju o tome u okviru sociologije, građanskih prava itd.

Naime, reditelj je, barem po mom sudu, želeo da prikaže pokvaren i korumpiran sistem. I u toj nameri nije bio uopšte skroman, nije nam prikazao sitne džeparoše, već govori o tome kako se u policijskoj stanici sakriva inspektor ubica. Inspektor ubija svoju ljubavnicu i potom podmeće dokaze da bi možda testirao svoje kolege, a možda i jer oseća krivicu pa želi da bude uhapšen.

Malo po malo on podmeće nakit, otiske a vama nije baš jasno zašto to radi. Potom vidite kako njegovi zaposleni ignorišu ove bitne tragove i sakrivaju svog šefa. Neki od razloga zašto ga skrivaju, koji su meni pali na pamet, je strah od autoriteta, nepoverenje u pravedan sistem ili dodvoravanje šefu.

Pogledajte film sa vašim ukućanima i osvrnite se oko sebe. Da li i vi živite u takvoj sredini/društvu? Ako živite, zapitajte se šta biste vi uradili da ste inspektor ili pak neki sitni policajac. Film nas uči o sistemima vrednosti, osećaju za pravednost, kada je crta pređena i šta sve iz toga može naučiti vaš klinac. Ja ću mom sigurno pustiti ovaj film.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.