Nismo na ovom mestu promovisali mnogo metal bendova. Posebno nije bilo grupa koje su deo metal kanona, odnosno, ako nisu zagazili u eksperimentalne vode, poput Amenra. Priznajem da je to nepravda, ali i pitanje muzičkog ukusa.

Nepravdu ispravljamo preporukom za čudesnu epsku pesmu „The Clansman“. Naravno, govorimo o delu kultnog britanskog benda Iron Maiden.

Englezi slave škotsku borbu za slobodu (od Engleza). Može se nešto naučiti od Mejdena. Samo zamislite najveći srpski bend koji peva pesmu u slavu Albanaca koji se bore za oslobođenje od Srba i iz sveg glasa viču: „Slobodaaaaaa“. Samo vas molim da ni ne pomišljate da Srbi i Albanci u portfoliju beleže burnije odnose od Engleza i Škota. Čitajte istoriju. Brzo ćete se pokajati zbog takvih misli.

Uostalom, pesma je inspirisana filmom „Braveheart“.

„The Clansman“ u studiju nije otpevao Brus Dikinson (Bruce Dickinson). On je napustio bend 1993. godine, pa je pevač na albumu bio Blejz Bejli (Blaze Bayley). Ipak, mi slušamo Dikinsona koji se vratio u bend 1999. Verzija pesme koju vam preporučujemo snimljena je uživo, na koncertu, 2001.

Pored velikog filma Mela Gibsona, inspiracija za pesmu je bio još i film „Rob Roy“. Dakle, škotski istorijski melos u punom kapacitetu. Logično je i da pesma govori o borbi Škotlanđana za oslobođenje od mrskih Engleza – svi članovi benda, kako bivši tako i sadašnji, rođeni su u Engleskoj.

Pesma, dakle, slavi borbu škotskih klanova protiv engleskog ugnjetavanja. Škoti se svom snagom bore za slobodu.

Stiv Haris (Steve Harris), basista, tekstopisac i kompozitor većine pesama benda je objasnio:
„The Clansman“ sam započeo tako što sam spojio dve različite ideje u jednu, nisam očekivao mnogo, ali je ipak funkcionisalo. Tema je imala taj keltski šmek, što me podstaklo da napišem stihove o škotskim klanovima. Baza su mi bila dva filma koja su se bavila tom temom.

To je pesma o slobodi. Bend je izvodi s puno žara i energije. Pesma je puna prelaza, od tihih, skoro kamernih delova, do prave metal „buke“. Puna je i čuvenih Mejden tema i fraza – muzičkih filigrana koji su deo njihovog prepoznatljivog stila. Publika je, naravno, u transu. Kako drugačije pevati o slobodi i kako odoleti neverovatnoj energiji članova benda.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.