Turska serija, ali ne „turska serija“ na koju ste prvo pomislili. Ethos (Bir Baskadir) je vrlo ozbiljan dramski uradak, na talasu sjajnih serija van engleskog govornog područja, pre svega istočnoevropski (neke ćemo preporučiti i ovde). Turska se upisala u prvu ligu, s filmom je to uradila odavno, dovoljno je pomenuti genijalnog Nuri Bilge Ceylana. Autori Ethosa, Berkun Oya i Ali Farkhonde, prikazuju nam savremenu Tursku podeljenu između modernog i tradicionalnog, sekularizma i religioznosti, braka i slobodne veze…

Radnja se dešava u Istanbulu, u centru grada i na periferiji, a junaci ne žele, a možda i ne mogu, da razumeju drugu stranu, šta god da ona bila u određenom trenutku. Iako se razdvojeni svetovi mešaju i poprimaju karakteristike „suprotne strane“ niko ne želi da razume drugog. Tokom osam epizoda shvatamo da junaci zbog toga ne mogu ni da razumeju sebe. Ipak, na kraju nalaze utehu u drugima.

Autori Ethosa nisu bežali od turskih serija, nisu hteli da snime nešto sasvim drugačije. Turske serije, kako ih znamo, one za tetke i babe, igraju dramsku ulogu u turskoj seriji koja nije za one sa slabom pažnjom i željom za suzama nad tuđom mukom. U Ethosu samo možemo pronaći i sopstvenu muku.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.