Dvanaest puta nominovan za Oskara, trostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu i još mnogih nagrada širom sveta. U pitanju je Federiko Felini. Jedan od najvećih evropskih reditelja. Njegov film iz 1963. dobio je čak dva Oskara. A to i nije često s obzirom da je u pitanju italijanski film ili oskarovskom terminologijom rečeno film „van engleskog govornog područja“. Preporučujem vam remek-delo Federika Felinija Osam i po.

Ljubiteljima vrhunskog filma je poznato da je Felini imao različite faze, kada mu je u filmovima glumila supruga, kada je pisao samo realizam, kada se oslanjao na aktuelne filmske tokove… A onda dolazi drugačiji Felini, kako kritičari kažu „Felini sa ličnim projekcijama snova“. Tada režira film sa Marčelom u glavnoj ulozi, koji glumi možda i samog Felinija kako „režira“ film. On je došao u banju da odmori, a gnjavi ga žena, smaraju ga prijatelji, progoni ga ljubavnica i tako Mastrojani po filmu luta, traži inspiraciju za film, priseća se detinjstva, beži od stvarnosti.

Kada sam počela da gledam film i videla koliko to traje, htela sam da odustanem. Međutim, kako film odmiče tako sve više uvlači i na kraju zarobljava gledaoca u Mastrojanovoj glumi, slici, scenografiji, kostimima, u svemu što je izmislio Felini. Genijalnost reditelja se vidi na svakom koraku. Nakon 50 godina od filma, Vudi Alen kao obožavalac Felinija mu je u svom poslednjem filmu odao počast, tako što je ubacio scene iz Osam i po u svoj film “Rifkinov festival” (možete pogledati preporuku ovde). Osim scena, sličnost se može videti i u tome što su glavni akteri “Osam i po” i “Rifkinovog festivala” distancirani od običnog sveta, lutaju po gradu i ne mogu da razumeju zadovoljenje površnim stvarima, jedan pokušava da snimi film, a drugi da napiše knjigu. Film kao što možete i naslutiti ima meta momenat, jer reditelj koga igra Marčelo Mastrojani ne zna o čemu će snimati film. Da film ima meta momenat, govori nam i činjenica kako je Felini filmu dao naziv. Osam i po, jer je snimio 6 dugometražnih filmova i 3 kratkometražna. I tako je nastao Osam i po, jedan od najvećih filmova o filmu.