Malo je ponekad mnogo. U slučaju kompozitora i pijaniste Filipa Glasa (Philip Glass) ova maksima savršeno oslikava njegovo delo. Filip Glas ne prati pravilo da svakih deset sekundi u kompoziciji ili pesmi nešto mora da se menja. Promene u okviru jedne kompozicije su retke ali toliko efektne da ne možete da ih ne primetite. On vas vozi, utiče na vaše raspoloženje, hipnotiše vas i odvodi u drugi svet.

Mad Rush je petnaestominutna kompozicija koju je Glas napisao povodom Dalaj Lamine posete Americi. Verziju koju vam preporučujemo izvodi kompozitor, a slušanje će vam pružiti neverovatan spektar emocija, od mira do uznemirenosti i ponovnog smirivanja. Glas stvara slike, zvučne zidove o koje se te slike razbijaju i ponovo sastavljaju. On iz malo stvara mnogo.

Njegov opus je impresivan, ne samo po broju kompozicija već i po kulturološkom značaju. Njegova dela spajaju prošlost, sadašnjost, književnost, pop i rok ikone, film, pozorište i još mnogo toga. Dovoljno je da samo površno pregledate njegov opus i biće vam sve jasno.

Bilo bi možda i preambiciozno zadati sebi preslušavanje svega što je napisao. Mnogo više ćete uživati ako ga slušate bez pritiska, ako slušate nasumično izabrana dela. Mad Rush uživo bi mogao biti dobar početak.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.