Dokumentarac o biblioteci. O, pa kako da ne. Šta gledamo? Ljude kako čitaju knjige. I sve to traje 200 minuta. Reditelj Frederick Wiseman je 1. januara napunio 92. godine, a film koji vam preporučujemo, Ex Libris New York Public Library, je snimio 2017. godine. U međuvremenu je snimo još dva, poslednji (City Hall) je režirao, montirao i producirao prošle godine.

Wiseman nam prikazuje biblioteku iz raznih uglova. Od toga kako se finansira. Priča nam o nečemu što je nama mnogo strano i daleko, o uspešnoj saradnji javnog i privatnog sektora (grada i donatora), kako su privatne donacije unapredile rad pa je onda reagovao i grad dodatnim uplatama za unapređenje. Potom je tu priča o digitalizaciji, koju ne doživljavaju kao smrt tradicionalnom čitanju na papiru, već kao novi život. Pričaju o dva cilja: da svi ljudi imaju brz internet i da sve knjige budu besplatne i dostupne u digitalnoj formi. To bi, veruju sagovornici, moglo da promeni tok istorije, jer je znanje ključ uspeha.

Biblioteke nisu nimalo dosadne institucije, zaključićete ako izdržite tri sata i kusur. Ne uči se samo tako što se čitaju knjige iz biblioteke, uči se i dok se gleda film o bibliotekama. Trejler možete videti ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.