Pisac Franc Kafka je ostavio veliki trag u društvu, po njegovim su pričama i knjigama snimljeni filmovi. Ali on nikad nije za života i objavljivao ono što je napisao. Ne, upravo suprotno, on je naredio najboljem prijatelju da se nakon njegove smrti svi rukopisi spale.

Sreća pa je Kafka imao vernog prijatelja koji je pročitao njegova dela i objavio ih. Ta odluka nije samo promenila istoriju književnosti, već je uticala i na celo evropsko društvo. Tek kada Kafke više nije bilo, njegova okolina je shvatila da je sa njima živeo genije, neko ko je dobro zapažao stvari iz ćoška, stvari koje drugi nisu primećivali. Tako je nastao Proces, neverovatna knjiga koja vas stalno iznenađuje. Da li nam se sudi zato što nekom smetamo, da li je to nečija paranoja ili greška u sistemu? Knjiga vas tera i da mislite o trkanju s kornjačom. Koliko god bili brzi, ne možete je prestići.

Kada su na vrata naivnog junaka K. jednog dana zakucali ljudi u odelima i odveli ga na ispitivanje, započeo je (P)proces. Svi u gradu su pričali o njegovom procesu, mada ni samom K. nije bilo jasno šta se dešava i gde je zapelo. Zvuči poznato? Da, nekada se stvari oko nas toliko zaglave da imate osećaj kao da ste i vi nesrećni junak K. Ako odlučite da pročitate knjigu, budite spremni na poglavlja koja nisu završena.

Kafka kritikuje kapitalizam, birokratiju i pokazuje kako čoveka samo trenutak deli od pretvaranja u bezvrednu, malu bubašvabu kojoj preti istrebljenje. On nije pisac za svakog, ali ukoliko želite početi gledati na život iz ugla bubašvabe onda je pravi čovek za vas.

Koliko je F. K. veliki, vidimo po drugim piscima, filozofima i intelektualcima koji ga skoro bez prestanka tumače. Skoro sam pročitala jednu knjigu Orhana Pamuka u kome se glavni junak zove K. Tako s vremena na vreme nailazim na Kafku u raznim oblicima. Jednom kada vam uđe u glavu i život teško ga se možete rešiti. Kao i bubašvabe, uostalom.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.