Frenk Lojd Rajt (Frank Lloyd Wright) bio je jedan od najznačajnijih američkih arhitekata. Projektovao je oko 500 kuća, zgrada i javnih objekata, a slavljen je kao čovek koji je iz temelja promenio samu arhitekturu.

Drugi arhitekta Džonatan Adams (Jonathan Adams) kreće na put kako bi za BBC snimio dokumentarac o slavnom kolegi (Frank Lloyd Wright: The Man Who Built America). Adams priča o delima i privatnom životu Lojda Rajta. Centralna mesta ovog dokumentarca su kuće koje je arhitekta izgradio za sebe. Autor nam pokazuje i objašnjava zašto je i kako slavni arhitekta stvarao remek-dela.

Poseban utisak ostavila je kuća u šumi, koju je nazvao „Fallingwater“. Sigurno ćete poželeti da makar na minut stojite na terasi u uživate u savršenom spoju prirode i arhitekture. Rajt je osmislio i sagradio možda i savršenu kuću. Takođe, obratite pažnju na Gugenhajm muzej u Njujorku. Rajt je napravio spiralnu konstrukciju i osmislio izložbeni prostor praktično u hodniku u prolazu, dok se publika penje ka vrhu i gleda izložbu.

Frenk Lojd Rajt bio je neverovatno maštovit i hrabar arhitekta. Gradio je čudesne kuće. Pravo je uživanje gledati ih. Za sada samo na slikama i u dokumentarnim filmovima, a u budućnosti možda i uživo. Tek bi to bio potpun doživljaj. Do tada gledajte kako arhitekta objašnjava drugog arhitektu. Dragoceno gledalačko iskustvo. Trejler za dokumentarac možete videti ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.