Inspirisana osobama koje cupkaju u mestu, nemaju mira, rešila sam da preporučim Hansa Zimmera. Kao neku vrstu terapije. Za neke terapija, a za neke možda i ne. Hans Zimmer je nemački kompozitor koji radi uglavnom u Holivudu. Kada gledate film sa velikim imenima u produkciji, glumi, režiji znajte da su velike šanse da je muziku pravio upravo Hans Zimmer. Stiven Spilberg, Tom Henks, Kristofer Nolan, Bred Pit, Entoni Hopkins… Lista je dugačka.

Ukoliko vam je Hans Zimmer pravio muziku velike su šanse da budete nominovani za neku prestižnu nagradu (Oskar, BAFTA, Golden Globe). Jednostavno bez njega dodela muzičke nagrade nije uzbudljiva. Njegova muzika je vrlo prepoznatljiva. Dovoljno je da pogledate dva filma na kojima je radio pa da ga već sledeći put prepoznate. Naravno neophodan je i sluh i da se prepustite doživljaju. Zimmer vam pruža jedinstveno iskustvo, tako da će uticati na vas i ako sami pravite muziku.

Prepoznatljiv je po tome što menja ritam i to nakon što vas uvede u jedan mod i tu vas drži napetim, zatim vas baci u drugi mod i onda kada mislite evo ovde mi je baš super, opet kreće vožnja i idete u drugom pravcu. To je možda najviše postigao u filmu Dunkirk reditelja Kristofera Nolana (možete poslušati Dunkirk Official Soundtrack ovde).

Hans Zimmer je majstor, a preporučujem da ga poslušaju svi koji vole ambijentalnu, repetativnu muziku, muziku promenljivog ritma, neobičnih skala i čudnih atmosfera. I da, gledajte filmove za koje je pisao muziku.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.