Sada malo eksperimentalne klasične muzike. Povremeno vam preporučujemo i tešku muziku, koja nije ni predviđena da vam se dopadne na prvo slušanje. Muziku za koju su neophodne pripreme, želja i volja. Ako ispunjavate te uslove nastavite s čitanjem. Drugo „ako“ glasi: ako se potrudite i date joj šansu možda dobijete nagradu, uživanje u drugačijem i neobičnom.

Ovaj put vam preporučujemo kompozitora za koga se zaista može reći da je neobičan. On se zove Hugues Dufourt. Francuski je kompozitor i filozof, a njegova muzika se povezuje sa spektralnom školom komponovanja. Reč je o matematičkoj analizi zvučnog spektra. Ako vas zanima da saznate nešto više o ovoj temi, možete pogledati ovde.

Dufourt inspiraciju za neobične kompozicije pronalazi pre svega u slikarstvu, a omiljeni slikari čija dela muzički iščitava su Brojgel, Rembrant, Goja, Polok…

Mi vam preporučujemo njegovo delo „L’Atelier rouge d’après Matisse“, koje je, očigledno inspirisano delom Anrija Matisa „L’Atelier rouge“ (Crveni atelje). Na snimku ispod je izvođenje uživo za gitaru, klavir, perkusije i saksofon.

Ovo nije laka muzika za slušanje, potrebno je uložiti napor kako bi došli do tačke kada možete reći da vam se dopada. Ništa nije na prvu. Muzika nije pisana samo za uši, već i za um. Izazov je slušati muziku koja inspiraciju pronalazi u matematici, filozofiji i slikarstvu. Zato, uživajte, ako možete.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.