Početak filma Na duši i telu (Teströl és lélekröl – On Body And Soul) ne obećava mnogo. Radnja se dešava u klanici u Budimpešti. Glavni lik je neprijatni šef, jedna ruka mu je paralizovana, a baš i ne zna da komunicira s drugim ljudima. Protagonistkinja takođe nije sprema za priču, čak je još gora od njega. Ona je inspektorka u klanici, nedavno je počela da radi tamo, nikoga ne poznaje, niti ikoga želi da upozna.

Njih dvoje ni ne primećuju jedno drugog, kao uostalom nikog drugog, osim kada treba rešiti neki problem. Međutim, na redovnom psihološkom pregledu (traume zbog rada u klanici) njih dvoje pričaju isti san o košuti i jelenu koji se nežno vole u zaleđenoj šumi.

Psihološkinja na to reaguje burno, jer joj se već dešavalo da je radnici zezaju. Optužuje ih da su se dogovorili da ispričaju istu priču.  Međutim, dvoje neprilagođenih osoba zaista sanjaju isti san. To ih povezuje. Dve usamljene osobe konačno pronalaze srodnu dušu.

Rediteljka Ildiko Enjedi (Ildiko Enyedi) polako gradi priču o ljubavi, sumnji, izdaji, razočarenju, lepoti i nadi. Junacima filma je bilo potrebno nešto da ih pokrene, jer taj preokret nisu mogli da urade voljno, bio im je potreban san kako bi shvatili da nekoga ipak mogu da vole, da ga dodiruju i da mu veruju.

Ovo je surov, a istovremeno lirski i dirljiv film. Na kraju, kome bi još palo na pamet da snima ljubavnu priču u klanici.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.