Trojica novosadskih muzičara odlučuju da rade zajedno. Oni iznajmljuju prostor u Almaškoj ulici, preuređuju ga u studio za vežbanje (ne mišića, već kompozicija) i tu stvaraju muziku, možda neobičnu za današnje slušaoce, koji vole da je sve brzo, puno nadražaja, da traje kratko i da ne mora da se misli. Ova muzika je sve suprotno: ambijentalna, meditativna, improvizovana, traje dugo… Klavir, gitara i elektronski instrumenti (kako sam shvatio svi instrumenti iz ove grupe koje vidimo izrađeni su ručno).

Gabi Fischer (klavir), Ivan Čkonjević (gitara) i Milan Milojković (elektronski instrumenti) sviraju uzbudljivu muziku (iako to ne bi rekli oni koji vode muzičku industriju). Trio se prepušta talasu pa niko ne zna se gde će otići, što je ključ za pravljenje uzbudljive muzike. Slušalac ne može znati gde će ga ekipa odvesti.

Najlepše od svega što možete birati kako ćete slušati ovaj trio. Možete slušati celinu, kao jedan ambijentalni i improvizovani komad muzike uz koji možete svašta raditi ili možete samo uroniti u njega. A možete ulaziti u detalje pa se posvetiti čudesnoj elektronici ili ne manje neobičnim gitarskim zvucima, koje stvara i gudalo, a ne samo prsti. Takođe, možete slušati samo klavir, koji je ponekad repetitivan, a nekada impresionistički, nekada pomalo džez, a zna biti i atonalan.

Bend ili samo projekat dobio je naziv po ulici u kojoj su umetnici vežbali (ne mišiće), već sviranje na instrumentima. Vama preporučujemo koncert koji su održali u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine pre mesec dana.

Slušajte zanimljivi trio koji se u budućnosti može pretvoriti u kvartet ili možda kvintet (pa nek ide život), nikad se ne zna, jer ovi momci vole da improvizuju, u svakom smislu te reči. To rade dobro. Zato jedva čekamo da čujemo (i vidimo) kuda će ih odvesti njihovi muzički instinkti.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.