Rok bend nastao u Irskoj koji odiše emocijom i melanholijom. Imaju pesme koje često šalju mnogo širu poruku, tačnije van granica Irske i Engleske. Međutim, njihove pesme nekako najlepše zvuče kada se izvedu spontano, usput, bez obaveza. Danas ih izvode za malim stolom (Tiny Desk Concerts). Na sceni, ispred stola, nije ceo bend već samo Bono – glas i Edge – vibracije koje proizvodi na žicama gitare. Njih dvojica u intimnom ambijentu i opuštenoj atmosferi proizvode magiju koju ne možete platiti. Talas emocija koji će vas preplaviti je zagarantovan.

Poruka je uvek na mestu i mnogo veća od onoga u šta bi ih ugurali. U ovom videu nam šalju poruke o prijateljstvu, o empatiji, o brizi za druge. Kod njih vas može impresionirati to da znaju kako i kada da se ponašaju. Ili prave euforičnu atmosferu u noćnom šou ili krajnje emotivnu atmosferu da se naježite. Ili za one koje vole spektakl naprave pravi šou, da im se divite i da se priča. Znaju da uhvate trenutak, emociju, iskoriste i prenesu na slušaoce. I možda ih zbog toga i najviše vredi i slušati. Danas za stolom koncert započinju pesmom „Beautiful Day“ koja je bila hit i otvorila im je deseti album. Veselost i naravno neka vrsta edukacije su ono što odlikuje ovaj bend. Konstantna upućenost u dešavanja i sposobnost da razdvoje šta je dobro, a šta ne, je takođe njihov kvalitet. A muzika je način na koji se nose sa nepravdom u svetu i pokušavaju da je isprave. Skromnost i preispitivanje je ono što odlikuje njihovu muziku. Jer su neke od svojih pesama decenijama kasnije nakon što su ih napravili ponovo obradili. I nisu imali nikakav problem sa tim, iako su te pesme tada bile veliki hitovi. Međutim, oni su se promenili, oni više nisu tridesetogodišnjaci već imaju šezdeset godina i drugačije gledaju neke stvari.

Tako da je njihova odbrana manjina, odnosno slabijih i poruka koju šalju u svet u skladu sa njihovim životnim stavom. Oni ne foliraju, oni ne glume zvezde, niti žele da budu mladići sa početka karijere koji prže gitaru.

Koncert možete pogledati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.