Dve devojke. Južna Amerika. Šareno dvorište. Politika. Šarena akustična gitara. Feminizam. Suncokreti. Sve su to asocijacije koje vam mogu pasti na pamet već posle nekoliko sekundi slušanja pesme i gledanja spota. Reč je o stvari „No, no, no me toques mal“. Nisam baš siguran kako bi to bilo prevedeno na srpski. Na engleskom je prevod „Don’t Touch Me Wrong“. Recimo, ne diraj me ako ti nije dozvoljeno. Autorka je Isabel Ramirez, alias La Muchacha.

Ona je besna. I upravo je bes vodi kada piše žestoko feminističke pesme. To se jasno može videti i u njenim facijalnim ekspresijama prilikom izvođenja pesama. Pustila je da je bes vodi. Čini se s pravom, posebno u njenoj Kolumbiji, gde je odnos prema ženama vrlo problematičan.

Akustična gitara i tribalni ritmovi idu savršeno s besom i aktivizmom. Isabel Ramirez je pronašla formulu. Reakcije publike u Južnoj Americi su odlične.

Njene pesme su smele, ne libi se da govori o društvenim problemima, a čak je spremna da direktno napada političare, ona govori i o ekološkim problemima, a peva i na raznim uličnim protestima. U njenoj muzici se ogleda pobunjenički latino duh. Nije sve ples, mrdanje guzicama i preplanula tela. Južna Amerika se javlja i pobunjeničkim glasom. I to ženskim.

Energija Isabel Ramirez je vulkanska, teško je odoleti njenim porukama, hrabrosti, spremnosti da se suoči s ključnim društvenim problemima. Slušajte njenu muziku. Samo slušanje je aktivistički čin.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.