Serijal o prirodi koji nije baš za svakoga. Posebno ne za one slabog želuca. Tim naučnika strpljivo čeka da im se ukaže prilika da seciraju neku životinju, neku veću životinju, otud i naslov dokumentarnog serijala „Inside Nature’s Giants“. Recimo, svi su seli na avion kada im je javljeno da se nasukao i uginuo kit. Serijal je završen nakon četvrte sezone, a snimljeno je ukupno 18 epizoda.

Dakle, morate biti spremni na scene koje izazivaju mučninu, a potom morate aktivirati sive ćelije jer ćete želeti da zapamtite skoro sve što pričaju naučnici. Glavni deo emisije je samo seciranje, kroz proces nas vodi Mark Evans, veterinar i televizijski voditelj, a u studiju nam istorijski razvoj anatomije objašnjava čuveni evolucioni biolog Ričard Dokins. Međutim, moj favorit je Joy Reidenberg, ona je po vokaciji komparativna anatomistkinja, malo je teško prevesti s engleskog njeno zanimanje. Džoj je toliko posvećena da je uživanje gledati je kako radi i priča. Problem je što ona uživa u seckanju životinja. Jedna od luđih scena je kada se saplete i upadne u kitovo salo.

Ne vredi prepričavati epizode, to bi trajalo beskonačno, ali ćete sigurno pričati svima koje to iole zanima, jer nam naučnici pričaju neverovatne priče o životinjama i evoluciji. Na mene su poseban utisak ostavile žirafa i kengur. Dva čuda prirode.

Nažalost, ne mogu svi da gledaju ovaj serijal, a oni koji mogu će mnogo naučiti i uživati u strasti naučnika i neverovatnim rešenjima za preživljavanje koje je evolucija pronašla za najbolje među nama – životinjama.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.