Postoje one serije za koje mislite, kada ih počnete gledati, da neće izaći iz žanra plitke komedije – dobra zabava uz smeh. Sve ono što vam treba u šest sati posle podne, recimo u nedelju. I zaista jeste dobra zabava, ima smeha, ali se postavljaju i pitanja.

Danas vam preporučujemo takvu seriju. U pitanju je serija We Are Lady Parts. I po naslovu možemo zaključiti da se možda radi o nekim ženama. Žena ima itekako, svi glavni likovi su žene, ali ima i kritike. Kako ima kritike, tako ima i samokritike. U pitanju je engleska serija. I u glavnim ulogama su žene muslimanske veroispovesti koje žive u Londonu. Neke su zadržale potpuno muslimanski način oblačenja i ponašanja, neke su ga zadržale delimično, a neke su potpuni pobunjenici protiv svega što ih okružuje.

Pet junakinja ima pank bend i one su prave pobunjenice, ili se barem to tako predstavljaju. Ipak, susret s britkom novinarkom menja im život. Ona im, pre svega kroz provokativna i pažljivo osmišljena pitanja, izmiče tlo pod nogama i pokazuje da je njihov pobunjenički duh tu i tamo licemeran. Da je tradicija jača od pobunjeničkog duha, ali da niti jedna od pet članica to neće da prizna, ni sebi ni drugima.

Njih pet su podeljene, kako unutra tako i spolja, između modernog i tradicionalnog. Oblače se kao muslimanke, ali se ipak nisu izolovale u male zajednice, ipak su deo dinamičnog londonskog društva.

Ima i još jedna interesantna stvar u seriji koju je autor prikazao. Kako nije poštedeo ni snobovsko društvo Engleza, tako je prikazao i lošu stranu islama. Iako oni zaista mogu biti vrhunski domaćini i odani prijatelji, tu su i neke loše osobine.

Autor je prikazao isključivost islamske zajednice i to prema svojima, prema članovima koji se ne ponašaju onako kako se od njih očekuje. Iako ih nisu odbacili, ipak ih nisu ni podržali.

Ova serija ostavlja prostor svakom da se za nešto zakači. Nekom će možda biti interesantni odnosi između muškaraca i žena, nekome muzika koju sviraju, kao i razlozi zašto je sviraju.

Ispostavilo se da serija koja treba samo da zabavi, nešto i pita, a i žestoko kritikuje. Ključna poruka se odnosi na prihvatanje tuđih odluka, koliko god da vam bile strane, kao i prihvatanje ljudi koji nisu isti kao vi. Za jedan sitkom i više nego dovoljno razloga za gledanje.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.