Do skora je naš recept za dobru zabavu bio holivudska komedija, kao i francuska ili engleska, Italijani ne zaostaju mnogo, a tu su uvek i veseli Španci i njihov specifični humor. Bilo je tu još raznih drugih pokušaja, ali je malo zemalja iznedrilo niz dobrih komedija. Nama gledaocima, doduše, uvek nešto promakne. U tom blagu mi smo otkrili još jedno. Hit komediju „Tel Aviv on Fire“. Neobični početak je nagovestio da je pred nama biser. Film počinje scenom koja je vrlo realna i smeštena u par dana pred Šestodnevni rat. Sve je sumnjivo, ali reditelj je uspeo da nas zbuni.

Film govori o palestinskoj seriji koju gledaju narodi sa obe strane zida. Palestinska sapunica prikazuje inkorporaciju palestinskog špijuna u Izrael i to pred Šestodnevni rat. Simpatični i smotani Palestinac, junak filma, ima zadatak da u sapunici samo ispravlja hebrejski akcenat jer živi u Jerusalimu i poznaje dobro hebrejski. Svaki dan on mora da pređe granični punkt. A onda jednog dana upada u oko izraelskim vojnicima vrlo spornom izjavom.

Kao što pomenuh, vrlo je smotan i očigledno nije dva puta razmislio da ne možeš izraelskom vojniku spomenuti bombu i očekivati prolaz. Reč bomba alarmira čitavu armiju na granici i tako on završava u kancelariji šefa graničnog punkta. Izraelski oficir saznaje da je on „scenarista“ u seriji koju prati njegova žena. Upravo ona navija za palestinskog špijuna u seriji. Njenom mužu, izraelskom oficiru, to jako smeta i sve ga više nervira, pa pritiska našeg junaka da promeni tok serije, da se junakinja u seriji zaljubi u Izraelca. I tako žena navija za jednu stranu, a muž za drugu. Nažalost, izraelski vojnik ne shvata da je to samo ljubavna priča, a ne politika.

A naš smotani Palestinac odjednom dobija gotov scenario, koji je napisao izraelski oficir i to na savršenom hebrejskom. Preko noći smotanko, koji je bio samo sporadični korektor, postaje glavni scenarista. Na kraju izraelski oficir i Palestinac pišu scenario, a jedan od njih dvojice postaje deo jedne od završnih scena serije.

Na kraju shvatite da ako hoćete autentičnost, ali i mir između dve suprotne strane, čak i sukobljene, morate barem da pokušate da ih spojite u jednu smislenu celinu. Za mene je to poruka filma, osim što je i komedija koja će vas itekako zabaviti.

Inače, film je rađen u koprodukciji, a bio je, možda je i sada, popularan s obe strane graničnog punkta. Nama bi za početak jedna takva koprodukcija i jedan takav film legli k’o budali šamar. Likove s druge strane granice izaberite sami.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.