Superbendovi znaju da budu pravo osveženje. Kada se matične grupe toliko zaglave u obrascima koji su ih proslavili, članovi benda koji hoće da probaju nešto novo moraju smisliti rešenje. Mnogi neće da grade solo karijere, ali bi hteli da probaju nešto novo i drugačije. Supergrupe su odlično rešenje za te muzičare. Nove ideje ukrštene s kolegama s kojima se dobro poznaju, često daju odlične rezultate. Bend „Them Crooked Vultures“ jedna je tih supergrupa. Ovaj put su se našli gitarista i pevač Josh Homme (Queens of the Stone Age), basista John Paul Jones (Led Zeppelin) i bubnjar Dave Grohl (Nirvana i Foo Fighters).

Njihov jedini album, istog naziva kao i bend, zatvara pesma „Spinning in Daffodils“, što je naša preporuka. Ali vam ovde ne preporučujemo studijsku verziju, sa svom trojicom muzičara, već zadivljujuću Džošovu verziju – on sam s akustičnom gitarom, peva i svira na suvo. I to zvuči neverovatno.

Josh Homme, barem meni, uvek pravi bolju muziku van matičnog benda Queens of the Stone Age (samo poslušajte Iggy Pop + Josh Homme). Isto važi i za Grohla, Foo Fighters su mi skoro pa neslušljiv bend. Međutim, kada Dave Grohl sedne za bubnjeve muzika postaje magična. Zar treba da podsećam na Nirvanu, a evo još jednog primera.

Zaključak bi mogao biti da su nekada modifikacije bolje od originala, nešto kao bluz i varijante nastale iz bluza. Drugi zaključak glasi da je sve mnogo bolje kada Dave Grohl ostavi gitaru…

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.