Jedna od omiljenih serija koju pratimo na malim ekranima TV prijemnika trajaće još mnogo sezona. Dva su ključna faktora koja nam daju za pravo da ovako razmišljamo o budućnosti serije „Babylon Berlin“. Prvo, to je najuspešnija nemačka TV produkcija svih vremena, a zlatne koke se ne izbacuju kroz prozor tako lako. Drugo, autor romana, na osnovu koga je nastala serija, najavio je da će pisati još. Dakle, materijala neće manjkati.

Iako je bilo logično da se sve završi dolaskom Hitlera na vlast. Tada prestaje sve što je davalo zamajac priči – gasi se Vajmarska republika i počinje vladavina terora. Te 1933. u Nemačkoj se sve menja pa samim tim mora da se promeni i ceo vizualni identitet serije. Junaci više neće moći da uživaju u slobodama koje su igrale važnu ulogu u dosadašnjim sezonama.

To mišljenje je delio i reditelj serije Ahim fon Boriz:
– Kada radnja stigne do 1933. – godine kada su nacionalsocijalisti pod Adolfom Hitlerom preuzeli vlast – serija bi trebalo da bude završena.

Međutim, pisac koji je sve to smislio ima druge planove. Autor romana „Goldštajn“, na osnovu koga je urađena serija, Folker Kučer ima druge planove:
– Sa svojim likovima moram da stignem do sloma civilizacije 1938. godine, kada je i poslednji apolitičan čovek shvatio da nacionalsocijalistički vladari srljaju u svetski rat i Holokaust – veliku katastrofu za čovečanstvo. Biće to gorka priča i neće dobro završiti za mnoge moje likove, ali to je jedini način na koji mogu da okončam seriju.

Serija počinje 1929. godine i prve dve sezone se bave periodom pre pada berze i početka velike krize koja je i dovela Hitlera na vlast. Treća sezona se nastavlja u grotlu krize, a četvrta i, za sada poslednja sezona, počinje na samom kraju 1930. i to dočekom Nove godine.

Kriminalistička misterija, drama, ljubavna priča, serija epohe, kostimi, scenografija… Sve je urađeno, moglo bi se reći, perfektno. To posebno važi za četvrtu sezonu. Ekipa je dobila dovoljno novca iz državnog budžeta da može sve podići na najviši nivo. Rezultat je vrhunski.

Uspeli su da prikažu sjaj i bedu Vajmarske republike. Ako bi izuzeli glavne tokove same radnje ova serija govori o tom dobu nemačke istorije, dok je druga velika tema uspon nacizma. To je još jedan veliki uspeh serije – prikazali su bedu nacizma i pre nego što je partija došla na vlast. Sjaja, naravno, ni tada nije bilo. Nacistička vizija sjaja zapravo je samo predstava, samo odelo koje treba da izgleda lepo, sve ispod je beda, krajnja beda ljudskog duha.

Babylon Berlin nije velika serija jer nam je ispričala veliku priču o likovima, mada je to odlično urađeno, već je velika jer je to još jedna stranica koju Nemci ispisuju kako bi se preispitali, kako bi pokušali da otkriju kako je moglo sve to da se dogodi. Tome valjda služe sva velika umetnička dela. Babylon Berlin to jeste.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.