U ovoj epizodi preporučujemo izraelsku seriju „Dolina suza“ (Sh’at Neila/Valley of Tears), koju su uradili Daniel Amsel, Amit Cohen i Ron Leshem. Serija je zamišljena tako da u nekoliko sezona prikaže Jomkipurski rat. Još dve informacije pre nego što počnemo: ovo je najskuplja izraelska serija i svaka sezona govori o jednom segmentu rata. U prvoj sezoni ćete videti kako su se Izraelci snašli sa Sirijcima.

U prvim scenama reditelj nam je prikazao Izrael koji slavi pobedu u Šestodnevnom ratu. Rat u kome je proširila teritoriju i pobedila savez država koje su je napale sa tri strane. U sledećim scenama nam prikazuju genija sa naočarima i hrčkom kao kućnim ljubimcem. Onda radnja teče. I vi shvatate zašto je on genije. Naš simpatični štreber, koji savršeno govori arapski, zaključuje iz činjenica, koje dobija špijunažom sirijske vojske, da počinje rat. I dok to pokušava više puta da saopšti nadređenima, na put mu staje surova hijerarhija. Iako je hijerarhija neophodna društvu, u ovom slučaju je bila beskorisna.

Mogli bi da kažemo ovako: ukoliko želite da napredujete, na odgovorne položaje postavljajte sposobnije od sebe. U ovom slučaju našeg glavnog junaka smeštaju u specijalnu jedinicu. A da je genije vidimo dok radi složene matematičke zadatke u glavi, drži mapu vojnog objekta u malom prstu…. Odakle nam pravo da ga preispitujemo? Da li je to zato što nosi naočare i ima hrčka u kutiji, ili nas jede sujeta? A šta se desi kada zanemarimo zaključke takvog vojnika? Sledi nam kazna. A to su Sirijci s leđa.

Da Izrael nije bio spreman za rat, možemo videti na greškama koje prave. Vojnici čine naivne greške koje ne bi pravio današnji Izrael. Oni danas ništa ne ostavljaju slučaju. A možda ih je, kako narator na početku kaže, do katastrofalnih gubitaka dovela euforija jer su dobili rat za samo šest dana protiv zvanično tri države.  

Na kraju Izrael nekako uspeva da se povrati, i to zahvaljujući pojedincima. A ti pojedinci su upravo oni koje je država proglasila unutrašnjim neprijateljima. Jedan od njih je crni panter koji se bori za prava malog čoveka.

Serija ne prikazuje veliku i neočekivanu pobedu Izraela u Šestodnevnom ratu. Naprotiv, autore serije više zanima samokritika nego nekritička pohvala. Prikazuju nam kako se jedna uprava raspala i ne stiže da se povrati. Mogu samo jedno da zaključim iz prve sezone: možda bi i mi mogli da snimimo jednu ovakvu seriju. Sigurno nećemo ispasti super, iako bi baš voleli. Ali ćemo svakako nešto naučiti iz grešaka koje smo pravili.

Jedva čekam drugu sezonu.