Tokom života rahmetli Jugoslavije živelo je i radilo mnogo bendova i umetnika koji su bili obožavani u svih šest republika. Danas se većina tih bendova raspala. Razloga je više, a nekim delom je tome doprineo i rat. Želja da svi budemo sami za sebe, misleći da smo bolji od drugih, a ne deo nečeg većeg, pobedila je u bolesnim nacionalističkim umovima i uništila sve. Čini se do temelja.

Od svih muzičara tog velikog perioda bih izdvojila jednog koji i danas stvara, peva i fanovima priređuje fantastične nastupe.  On je veliki sarajevski čarobnjak i potpuno jedinstven Dino Merlin. Nažalost, svugde gde većinom ima Srba, on nije poželjan. Barem se nacionalisti trude da to tako prikažu. Nadamo se da je tako. I trideset godina kasnije gledamo istu mržnju i negativnu energiju prema slabijima od sebe, a tvrdimo da smo baš mi i samo mi jadni najebali. Zaboravili smo ko je opkolio i granatirao Dinov grad. Sve to je trajalo ni manje ni više već 1.425 dana.

Izgleda da je ono što najbolje znamo da radimo zapravo uzaludan pa i glup posao – da pravimo žrtve od sebe. Uvek i svuda.

Ono što Dino zna da radi, a mi ne znamo jeste da kritiku i nepravdu pretvori u remek-delo. Tako su nastali mnogi njegovi hitovi. I Dino Merlin, kada tri puta zaredom napuni Arenu, on to radi ne samo na konto starih pesama i slave, već i na osnovu hitova koje i danas stvara.

Verovatno je u današnju preporuku mogla da uđe neka od drugih velikih Dinovih pesama: „Bosnom“, „Švicarska“, „Sarajevo“… Međutim, danas vam predlažem da poslušate „Kad sve ovo bude jučer“.

Ljute se na njega oni koji su ga mecima gađali zbog njegovih izjava, a ni ne znaju kako je biti u toj situaciji. Lako je suditi drugima, ali je teško suditi sebi. Za to vam treba hrabrost, empatija i refleksija. Kada bismo samo mogli da jednom pustimo druge da budu ono što žele, mogli bismo da uživamo u mnogim velikim delima, a među njima su i Dinove pesme. Jer, pesma „Kad sve ovo bude jučer“ jeste pesma o svima slabima i o svim onima koji ih ugrožavaju. Oprezno sa njegovim pesmama, jer jednog dana možete baš vi biti ta manjina. I vi možete biti slabiji od nekog jačeg, a uvek ima jačeg. Pa čak i u krugu od deset ljudi. Nemojte tada pevati Dinove pesme. Slušajte ih sada, dok je većina protiv jednog, budite baš vi taj humanista i saslušajte jednog protiv svih. Jer najteže je suočiti se sa svojim greškama. A izgleda u nekim slučajevima i biti čovek.

Dino Merlin je jedinstven i po tome što se prilagođava publici i novim bitovima, ali se i dalje drži balkanskog melosa. Malo islama, malo rokenrola, malo popa i tako dobijete postmodernističko autentično delo. Kod Dina imate sve što vam treba za savršeno veče za dvoje, za zabavu. On je muzičar koji stvara za druge, koji peva o drugima i koji baš zbog svih tih lepih momenata i pretrpljene nepravde može da napiše i kaže šta želi. Ako je i negde pogrešio, nije na nama da mu sudimo i osuđujemo ga. Tako se na nas može preliti septička jama.

Uživajte u magiji jednog od najvećih kantautora sa ovih prostora koji pleni svojim glasom i oduševljava nastupom.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.