Naš najveći neprijatelj je neznanje. To može biti dijabolična tvrdnja, čini se. Da li to znači da sada strašno grešim jer nešto ne znam? Da li se polako ubijam jer ne znam da me ubija nešto što radim, recimo svakodnevno? Da li povređujem druge iz čistog neznanja? Kada bih znao to što ne znam, ne bih to radio? I tako možemo ređati pitanja dok sunce ne potroši sav helijum.

Evo kako sve ovo izgleda na primeru odnosa muškaraca prema ženama. Vekovima su žene smatrane nižim bićima, njihova uloga je svedena na rađanje i brigu o kući. Žene su, kako se to kaže, slabiji pol, to je svima jasno, ne treba dokazivati. Pitanje je da li je uvek bilo tako. Kako to da su žene grcale u tom položaju toliko dugo? Kako su došle u taj položaj? Muškarci su, ispostavlja se, o ženama govorili i pisali vekovima, a da ništa nisu znali. Tek je feministički pokret uspeo da se izbori za kakvu-takvu ravnopravnost, ali ni feministkinje, iako su načelno bile u pravu, nisu znale zašto su u pravu.

Odnos muškaraca i žena je obeležilo neznanje. A onda je nauka napredovala. Naučnici su mogli da utvrde šta su to arheolozi iskopali. Rezultati su bili revolucionarni. Kosturi pronađeni širom sveta nedvosmisleno pokazuju da su žene dugo u prošlosti bile ravnopravne. U kamenom dobu, periodu lovaca i sakupljača, nema razlika: muškarci i žene učestvuju u lovu, jer to mora da radi cela zajednica, životinje su velike, a ako ih ne ulove ostaće gladni. Muškarci jesu glavni u lovu, ali im pomažu žene. Takođe, žene su zadužene za skupljanje plodova. Na osnovu arheoloških nalaza naučnici su došli do zaključka da su žene skupljanjem pribavljale 70 odsto unetih kalorija. Preostalih 30 dolazilo je od mesa ulovljenih životinja. Ravnopravnost potvrđuju i grobovi. Nema privilegovanih grobnica, nema izdvajanja, nema sahranjivanja pojedinaca sa vrednim stvarima…

Žene i muškarci živeli su u malim zajednicama čiji je cilj bio opstanak. Razlike u polovima jednostavno nisu bile tema. Zajednica je funkcionisala kao egalitarna celina.

A onda se promenila klima. Nestabilno i nepredvidivo ledeno doba zamenila je stabilna i predvidiva klima, koju imamo i danas. To je promenilo sve iz korena. Lovci i sakupljači više nisu morali da lutaju u potrazi za biljkama i životinjama. Mogli su da ih uzgajaju. Počeli su da uviđaju vremenske šablone. Naučili su kada da seju, kada da žanju. Pripitomili su životinje, pa su mogli da đubre njive (od svih to samo severnoamerički Indijanci nikada nisu naučili).

Tako je počela neolitska revolucija. Sve to je dovelo do stvaranja naselja, stalnih naselja, koja će kasnije prerasti u gradove.

Neka od naselja bila su bogatija od drugih, neka su bila veća, neka su imala bolje vodosnabdevanje… To dalje znači da ljudi iz drugih naselja, koja nemaju sve to ili samo nešto, su poželeli da preuzmu bogatstvo, izvore ili tehnologiju. Tako počinje period permanentnog nasilja, počinje period borbe za teritoriju, koji do danas nije prestao (vidi pod rat u Ukrajini).

Dakle, kreću napadi pa se mora organizovati odbrana. Taj posao preuzimaju najjači muškarci u zajednici. Shvatili ste, tako počinje priča o neravnopravnosti, ne samo polova, ali su žene najgore prošle. Više nisu potrebne u lovu, više nema sakupljanja hrane. Pošto su izgubile dve bitne društvene uloge, muškarci ih potiskuju i daju im dve uloge koje ih prate do danas. Žene su zatvorene u kuću, koja je postala njihov glavni domen. Druga uloga je bila rađanje što više dece. Posledice su bile strašne. Žene su izgubile društvenu ulogu, a povećana je smrtnost jer su se trudnoće ređale jedna za drugom. Dalje, kako pokazuju istraživanja kostiju i zuba žene više nisu dobijale meso, već su jele samo žitarice, povrće i voće. Meso nisu davali ni devojčicama. Kroz generacije žene su gubile snagu, smanjio im se rast, kao i sve druge fizičke karakteristike (pozdrav za vegane, vegetarijance i druge fine ljude koji se protive evoluciji). Žene su tako zaista postale slabiji pol.

Muškarci su to iskoristili kako bi stvorili strašne teorije. I to iz neznanja i velikog bezobrazluka. Vekovima su žene tretirali kao niža bića. Žene to nisu. Muškarci su ih učinili slabim da bi onda to predstavili kao svoju ključnu prednost.

Umalo da zaboravim da je ovo preporuka. Da, preporučujemo vam da sve ovo i mnogo više pogledate u neverovatnom dokumentarcu „Riddle of the Bones: Gender Revolution“. Film je snimila nemačka dokumentarna produkcija „Gebrueder Beetz Filmproduktion“ za televiziju ZDF, a film je dobio nagradu „SILBERSALZ – Science & Media Awards“ za najbolji evropski dokumentarni film.
Pogledajte ovde trejler za film.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.