Život i običaji ortodoksnih Jevreja u Izraelu, jednom prosečnom posmatraču koji ne pripada tom svetu, mogu da deluju intrigantno, neobično, previše zatvoreno i jako udaljeno. Međutim, kada se pogleda ispod njihove neobične pojave i ponašanja koje kao da ne pripada vremenu u kome živimo, dolazi se do porodičnih odnosa i osećanja koje imaju skoro svi ljudi, bez obzira na to u kakvom okruženju i na koji način biraju da žive. Iza pokrivenih glava i skromne odeće, kriju se odlučne i praktične žene, sa svojim nadanjima, obavezama, poslovima i ljubavima. Muškarci, pak, odlučuju da u svom mikrosvetu, prelaze granice, probijaju se kroz život na svoj način i traže svoje ja u ograničenim okvirima koje im postavlja život u ultrazatvorenoj zajednici.

Porodica Štisel, koju upoznajemo u tri sezone Netfliksove hit-serije „Shtisel, potpuno je šarolika i neverovatna. Na okupu je drži otac – udovac, direktor verske škole, zaljubljen u svoju pokojnu ženu, u pozadini je baka koja je u staračkom domu, a tek pod stare dane otkriva čari TV programa. Najmlađi sin, koji živi sa ocem, pokušava da pronađe sebe u obrazovanju, ali ipak odlučuje da se bavi slikarstvom i potragom za adekvatnom ženom, koju pronalazi tamo gde se najmanje nadao, i brzo je gubi. Udata ćerka, majka šestoro dece, tajno prodaje devize i proživljava neverstvo muža, iz čega izlazi još snažnija i nezavisnija. Tu su i sinovi, njihove žene i deca, ponekad svi posvađani među sobom, a zapravo vrlo povezani i lojalni jedni drugima.

Iako se čini da sam način života ultraortodoksne zajednice donosi samo ograničenja, porodica Štisel u tri sezone serije, ta ograničenja i krši i poštuje, širi toplinu, smeh, humor, deli sa nama teške i uznemirujuće događaje i useljava nam se u živote kao da njihovu kulturu poznajemo mnogo bolje nego što je to slučaj.

Ako ste i malo voleli „Bolji život”, a ne biste po ko zna koji put da proživljavate muke Gige Moravca, „Štisel“ je pravi izbor za vas.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.