Jedan od omiljenih žanrova (ako je to žanr) su mi filmovi po istinitim događajima. Netflix je ovog puta prepoznao istinitu priču o Dečaku koji je ukrotio vetar (The Boy Who Harnessed the Wind). Plus se radnja dešava u Africi što je bila dobitna kombinacija da se odlučim za gledanje filma. Spisak filmova koje trebam pogledati je poprilično dugačak, ali dva sata ovog ostvarenja je neverovatno iskustvo i sigurno ne izgubljeno vreme.

Priča me podseća na Teslu. Govori o dečaku koji se mota po smetlištima u potrazi za delovima koje može iskoristiti za popravljanje radio aparata. U međuvremenu polazi u privatnu školu. Barem tako deluje isprva. I tamo pronalazi neke interesantne stvari. Međutim, lako se može naslutiti da film neće biti samo zabava. Radnja se odigrava u Africi, u državi Malavi, i priča govori i o suši i poplavama. Nažalost, dečak je primoran da napusti školu, a u međuvremenu nastupa period strašnih suša i gladi. I to gladi gde birate koji ćete obrok pojesti taj dan. Doručak, ručak ili večeru.

Dok otac na razne načine pokušava da spasi svoju decu od gladi, i nažalost donosi gomilu loših odluka, dečak ukapira neverovatnu stvar. Danas je to normalno, ali u selu u Africi pokrenuti temu alternativnog izvora energije zvuči kao fantastika. On shvata da uz pomoć vetra može ispumpati vodu i na taj način spasiti porodicu od gladi. Ali tata, koji misli da se hleb dobija isključivo motikom ne sluša našeg „Teslu“. Da bi dečak dobio priliku da pomogne bila je potrebna majka koja će ukazati da je došlo vreme da i otac druge posluša. Tako opet dolazimo do majčinske figure, koja je tu da podrži decu, zaštiti porodicu jer bez obzira na sav trud drugih ljudi, smatram da majke to ipak najbolje rade. Nadam se da ću i ja biti majka kakva je junakinja filma bila svom sinu. Nežno rame, tiha podrška i stub oslonac.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.