* Školice na televiziji

Negde polovinom januara 2023., činilo se da su svi online magazini koji se bave popularnom kulturom počeli da se utrkuju u neobičnoj disciplini: ko će da smisli inovativniji i bolji redosled kojim bi trebalo da se gleda Netflixova hit serija „Kaleidoscope“. Činjenice kažu da je ovo prva serija koja je osmišljena na taj način da epizode nisu označene brojevima niti redosledom, nego bojama u nijansama duge. I to je, otprilike, jedina stvar koja je ovaj klasični, pobunjeničko-pljačkaški triler, učinila različitim od svih sličnih serija, na svim streaming platformama.

Sama priča je relativno jednostavna i već viđenja: grupa pljačkaša se sprema da uradi nešto neverovatno i da na jako pametan način opljačka obveznice iz jednog od najčuvanijih sefova na svetu. Netflix nam je odredio da, kao prvu epizodu, treba da odgledamo crnu boju, u kojoj se objašnjava na koji način serija funkcioniše. Nakon toga, epizode, koje objašnjavaju događaje u rasponu od 24 godine pre pljačke, do šest meseci posle, prikazuju se nasumičnim redosledom (osim ako ne izaberemo da to bude redosledom koji mi želimo), ali kao poslednja, ostaje epizoda koja opisuje samu pljačku.

Pustolovina koju smo mi izabrali je da nas Netflix iznenadi. Iako nije mnogo iskočila iz hronološkog redosleda, odluka je bila dobra. Da smo odgledali belu epizodu i samu pljačku ranije, moguće je da  bismo odustali od pažljivog gledanja serije. Bela epizoda pokazuje ono što je važno: šta je pošlo po zlu i gde je nestao sav novac.

Ako grubo gledamo, serija nam pruža večitu istinu da ništa nije crno-belo i da svi imaju svoje mračne i svetle strane, ali da su jedni ipak mračniji od drugih. Kao relativno dobra kopija sličnih i popularnijih serija i filmova o velikim pljačkama, sasvim je dobar izbor ako želite da gledate nešto što vam neće oduzeti previše vremena i dovoljno je uzbudljivo da drži pažnju neko vreme. Ipak, ostaje utisak da je to moglo mnogo bolje i originalnije, jer je jedino što do sad nije viđeno na TV ekranima, upravo taj inovativan koncept o kome su svi pričali jedno vreme.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.