Kada god vidimo da je izašla izraelska serija o špijunaži obavezno je stavljamo na listu. Tako nam se i serija The Spy sa Boratom (Saša Baron Koen) našla na spisku must look. Inače smo veliki fanovi Saše i njegovog serijala sa Boratom. Neverovatan glumac i umetnik.

Sa ulogom u seriji The Spy, rekla bih da je prevazišao Borata, a Izrael je podigao standarde u snimanju špijunskih serija. Snimili su seriju po istinitom događaju o špijunu koga su infiltrirali u Siriju. Toliko su ga dobro obučili i toliki je bio genije da je stigao do zamenika ministra. Pritom on nije bio bilo kakav zamenik, već osoba bliska sa predsednikom, osoba koja je učestvovala u vojnom udaru. Ono što je meni zapalo za oko jeste i odsustvo emocija i empatije kada je u pitanju ljudski život. U seriji vidimo da u jednom momentu Eli Koen nije baš želeo da se vrati u Siriju, ali mu je rečeno da se bori za nešto što je veće i od njegovih najmilijih. Za državu. Verujem da to nije prijatno čuti, a posebno kada kući imaš decu koju ne gledaš kako odrastaju.

Ali, kako godine prolaze Eliju se i dopada status koji ima u Siriji, sav taj luksuz i sjaj u poređenju sa tada prilično socijalnim Izraelom, gde su svi ravnopravni, gde televizor u prodavnici ne može da se kupi. Međutim, Eli je nakon pet godina života u Siriji uhvaćen na delu. I naravno tu počinje drama i nada da će ishod njegovog hapšenja imati happy end. Ali, nažalost nije bilo tako. Ipak on je izdao državu, građane, prijatelje, kao i predsednika, koji mu je bio veoma blizak. Dan pogubljenja je, verujem, bio veliki poraz za Siriju.

Oprema koju je koristio za špijunažu, komunikacija koju je vodio sa Izraelom iz centra Damaska je neverovatna. Način na koji je, osim Morzeovim kodom, slao informacije u Izrael je isto veoma sofisticiran. Kao i sve vezano za Mosadove špijunaže, odnosno njihove taktike i svaki mogući scenarij razrađen do detalja. To je za neke države i danas nedostižan standard.

Ovo je serija koja će vas sigurno emotivno pogoditi, a ponekad i namučiti. A da je Eli bio više od špijuna svedoče mnoge ulice posvećene njemu, ministri koji su mu odali počast. Njegovo telo nikada nije vraćeno njegovoj ženi Nadji koja se i danas bori da ga vrati kući kako bi počivao u miru.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.