Kakav naziv za trodelni dokumentarni serijal: Krv i zlato – Stvaranje Španije. Već je strašno, ne morate ni gledati. BBC Four je uradio vizualno i produkcijski besprekoran dokumentarac. Pun, originalni naziv glasi „Blood and Gold: The Making of Spain with Simon Sebag Montefiore“.

Autor nas vodi kroz istoriju Španije, priča nam sve ključne priče koje su presudno uticale na taj deo Evrope. Pri tom gledamo svu tu lepotu okupanu u suncu. Nije teško pomisliti da se za to vredelo boriti. Mešavina kultura centralna je tema dokumentarca, pored neverovatne surovosti.  Čak i u slučaju da dobro poznajte istoriju Španije vredi pogledati serijal jer su snimci španskih gradova urađeni fantastično. Nisam video tako dobro snimljen dokumentarac o Španiji. A nije da ih nema.

Pored Španije, krvi i zlata u naslovu je i ime autora i našeg vodiča kroz istoriju poluostrva. I to s razlogom. Montefiore je otišao u Španiju i iz ličnih razloga, u potragu za sopstvenim korenima. On je, naime, potomak bogatih sefardskih Jevreja, bankara i diplomata. Ostali su bankari do danas. I autor emisije je radio kao bankar, ali je ipak odlučio da se posveti istoriji i snimanju naučnih emisija, pre svega za televiziju. Montefiore piše i knjige, kako beletristiku, tako i takozvanu dokumentarnu književnost, kao i knjige za decu.

Pogledajte Blood and Gold i sigurno će vas zainteresovati još neki naslov iz Montefiore radionice.

Prvu epizodu serije možete videti ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.