Zašto serija za siromašne? Pa verovatno zato što se sve vreme bavi njima. U prvoj sezoni serije La Casa de Papel već možete čuti objašnjenje profesora zašto je rešio da ne opljačka banku, već da odštampa nove novčanice. Zvučim kao neki teoretičar zavere? Ali daleko sam od toga. Inspiracija scenaristi je definitivno bio Breaking Bad. Sve je u tom pravcu, priča, napetost, tok serije.

Iako sam fan španskih serija i filmova, glumci su mi bili totalno nepoznati. Međutim, svi su na nivou zadatka. Profesor, Berlin, Tokio, Lisabon, Najrobi pa i naši glumci Darko Perić i Luka Peroš.

Serija nije za konzervativce, jer će ti konzervativci reći da je sve to nerealno i nemoguće. Ali nemoguć je i Walking Dead i Game of Thrones pa su ipak velike serije. Ne želim da ih potcenim prethodnom rečenicom, već da ukažem na licemerje.

Neki kažu da neće ni da gledaju Casu zato što je radnja nemoguća. Ipak, likovi, dijalozi, ljudske drame, izdaja su toliko stvarni. Kao i ljubav, prijateljstvo, policijska surovost. Sve je toliko realno, da zaboravite na pucnjavu i krađu zlata iz Nacionalne banke Španije. Da, to je verovatno teško danas uraditi, ali odnosi među likovima, kao i podrška građana pljačkašima je realna, jer je motiv za pljačku u osnovi ispravan.

Ukoliko se odlučite da pogledate La Casu de Papel, naspavajte se pre prve epizode, jer vas čeka dugačka noć. Mi smo morali da čekamo sezonu po sezonu, odnosno iz godine u godinu. Serija ima pet sezona (41 epizoda, emitovana od 2017. do 2021.) i neverovatan je fenomen jer govori o nekim od važnih problema sa kojima se svet susreće.

Mi u kući nosimo i njihove majice.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.