Lava Lab preporuke za
gledanje, čitanje i slušanje

Svemirska muzika

Svemirska muzika

NASA je 2020. godine započela projekat koji su nazvali “A Universe of Sound”. Glavni posao je bio da se rendgensko i radijsko svetlo, koje je snimljeno teleskopima, pretvori u zvuke, a potom i note.

Zanemareni dEUS

Zanemareni dEUS

Prenosimo vam preporuku za najnoviji album belgijskog benda dEUS, sa prijateljskog sajta FatHipster. Reč je o tekstu „dEUS – How to Replace It [2023]“ koji je napisao Cyber Druid.

Da li ste raspoloženi za ljubav

Da li ste raspoloženi za ljubav

Gledanje filma Raspoloženi za ljubav je avantura bez avanture, otkrivanje blaga bez namere da se nešto pronađe. To je film koji se može prepričati u jednoj rečenici i o kome se može govoriti ceo život.

Ubojita tišina

Ubojita tišina

Prenosimo vam preporuku za Finčerov najnoviji film „The Killer“, sa prijateljskog sajta Kinoljubac. Reč je o tekstu „The Killer – ubojita tišina Davida Finchera“ koji je napisao Jure Pepur.

Udar munje

Udar munje

Prenosimo vam preporuku za album Ride the Lightning, Metallica sa prijateljskog sajta P.U.L.S.E. Reč je o tekstu „Metallica – Ride the Lightning“ koji je napisao Nebojša Vasić.

Šesto čulo u četiri glasa

Šesto čulo u četiri glasa

Četiri pevačice u pesmi „Canto a Eleggua“ harmoniju prave svojim glasovima, što nije nimalo lako. Njihova muzika je pod uticajem džeza, ritma i bluza, brazilske, kao i domaće, kubanske muzike.

Tragičan osećaj melanholije

Tragičan osećaj melanholije

Prenosimo vam preporuku za film Vim Vendersa „Pariz, Teksas„ sa prijateljskog sajta P.U.L.S.E. Reč je o tekstu „Pariz, Teksas – Vim Venders“ koji je napisao Dragan Uzelac.

Ljubavno pismo džezu

Ljubavno pismo džezu

Kritičari navode da je treći Halselov album ljubavno pismo džezu kasnih 50-tih i ranih 60-tih godina prošlog veka. Engleski trubač je tom starom šmeku dodao moderni vajb i naravno produkciju.

Suđenje svetim kravama

Suđenje svetim kravama

Film „Argentina, 1985“ je napet, težak i mučan za gledanje. Ali je vredan gledanja. Katarzični kraj će vam vratiti želju za životom. Pravda je spora, ali dostižna, barem u argentinskom slučaju.

Muke s Rusima

Muke s Rusima

Preporučujemo vam provokativnu, na momente ekstremnu filmsku kritiku ruskog društva. Samo da ne ispadne da niste upozoreni. Reč je o filmu „My Joy“ (Счастье моё) iz 2010. godine.

Kad tehnologija poludi

Kad tehnologija poludi

„Inside“ je napet film o preživljavanju, o drami čoveka koga na početku možete osuditi zbog toga što radi, a ujedno to je i velika kritika modernog sveta, barem onih delova koji očigledno škripe.

Muzičar koji drma kavez

Muzičar koji drma kavez

Ren je suprotnost svemu što možete videti na sceni. Njegove ključne pesme izmiču pravilima. On je samonikla biljka i ne dozvoljava da ga oblikuje marketing, želje slušalaca ili volja producenata.

Zadrži svoj dah

Zadrži svoj dah

Preporučujemo vam dokumentarac o roniocima na dah, „The Deepest Breath“. To je priča o jednoj fanatičnoj Italijanki i posvećenom Ircu. Priča o egoizmu, ali i o altruizmu.

Muzika u cvetu narandže

Muzika u cvetu narandže

Francuska muzička scena neverovatno je bogata i raznolika, pa tako s vremena na vreme otkrijemo novi francuski biser. Ovaj put imamo nešto lepo, nežno i sofisticirano – bend „Orange Blossom“.

Spektakl o dva ega

Spektakl o dva ega

Ovog puta zabava stiže iz Holivuda (Midnight run, 1988.) Robert De Niro je bivši policajac koji se ne da podmiti. I treba da uhvati računovođu (Charles Grodin) koji je ispraznio račun mafijašu.

Irci za malim stolom

Irci za malim stolom

Bono i Edge u intimnom ambijentu i opuštenoj atmosferi proizvode magiju koju ne možete platiti. Tiny Desk koncert (NPR Music) započinju pesmom „Beautiful Day“.

Dnevnik o Čarnojeviću u jednom dahu

Dnevnik o Čarnojeviću u jednom dahu

Prenosimo vam preporuku za roman „Dnevnik o Čarnojeviću“ sa prijateljskog sajta P.U.L.S.E. Reč je o tekstu „Miloš Crnjanski – Dnevnik o Čarnojeviću“ koji je napisao Milan M. Pajević.

Gde ćemo sada?

Gde ćemo sada?

Koliko je ovaj film šarmantan toliko je i mučan za gledati. Najviše vas nerviraju muškarci. Oni su glavna briga ženama. Zbog njihovih konstantnih sukoba, žene gube muževe, braću i sinove.

Nil Jang: Buntovnik na plaži

Nil Jang: Buntovnik na plaži

Prenosimo vam preporuku za album “On the Beach“, Neil Young, sa prijateljskog sajta P.U.L.S.E. Reč je o tekstu „Nil Jang: Buntovnik na plaži“ koji je napisao Jovan Pavlović.