Na mom spisku, koji zapravo nikad nije stavljen na papir, već je samo u glavi, desetak je koncerata koje sam gledao (ne isključivo uživo) i koje smatram vrhuncem sviranja uživo bez nota. Dakle, donekle improvizovanom svirkom. Jedan od tih koncerata je nastup benda Led Zeppelin u Njujorku. Zapravo je reč o tri noći koje su izmontirane u jedan film koji je objavljen tri godine nakon nastupa. Koncerti su održani 1973. u Madison Square Garden-u. Film The Song Remains the Same (1976) pored same svirke sadrži i snimke oko scene, kao i igrano-dokumentarni materijal koji prati neke od pesama. Tačnije, u tim trenucima filmski materijal postaje glavni dok muzika prati „radnju“.

Nisam siguran koliko puta sam gledao ovaj film/koncert, prvo na VHS-u, a potom CD i sada na hard diskovima (prvo onim što brundaju pa potom na SSD-u). Cifra sigurno nije mala pošto znam napamet sve slike, tonove, tekstove, sve šta je drugačije u odnosu na snimke iz studija. Taj koncert, uz još nekoliko, duboko je urezan u moje pamćenje. Kao klinac sam većinu pesama odsvirao na metli ili nekom štapu, a tek kasnije i na pravoj gitari. Iako već dugo nisam teški fan Cepelina, iako slušam drugačiju muziku, ovom koncertu se redovno vraćam.

Cepelini su postigli magiju. Na tom koncertu, te tri večeri, se događalo nešto neverovatno, ili se bar meni tako čini. Četvorka je uspela da dosegne nešto veće i od samih pesama, koje su svakako velike, uspeli su da odsviraju THE koncert, onaj veliki, jedinstveni koncert, da stvore celinu koja isporučuje usmereni mlaz emocija na svakoga ko pritisne play na bilo kom uređaju. Zato, stisnite taj play i prepustite se magiji.

Koncert/film možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.