Poljski kompozitor Henryk Górecki napisao je duboku i dirljivu simfoniju posvećenu majčinstvu. Svaki od tri čina Simfonije broj 3, opus 36, priča po jednu priču. Prvi i treći čin napisani su iz ugla roditelja, a centralni, drugi iz ugla deteta koje se obraća majci. U sva tri čina stihove peva sopran.

U prvom činu solistkinja peva o Mariji, Isusovoj majci, to je zapravo poljski plač iz 15. veka. U trećem sopran peva šlesku narodnu pesmu o majci koja traži sina koga su ubili nacisti u šleskim ustancima.

Centralna pesma me zapravo navela da vam preporučim ovu simfoniju. Gorecki je jednom prilikom posetio palatu u Zakopanu, tu je, igrom slučaja, za vreme Drugog svetskog rata bio smešten nacistički zatvor, držao ga je zloglasni Gestapo. Kompozitor je išao iz jedne u drugu prostoriju. Gledao je mesta gde su boravili, gde su mučeni, gde su ubijani ljudi. Video je da su po zidovima ispisane razne poruke. Počeo je da čita. Kasnije je ispričao:

– Moram da priznam da su me uvek nervirale velike reči, pozivi na osvetu. Možda bih suočen sa smrću i ja vikao kao svi ovi zatvorenici. Na zidovima su vrištale poruke: ‘Ja sam nevin’, ‘Ubice’, ‘Dželati’, ‘Oslobodite me’, ‘Morate me spasiti’ – sve je to bilo tako glasno, tako banalno. A onda sam u toj šumi poruka pronašao rečenicu koja je bila drugačija, skoro izvinjenje ili objašnjenje o nevolji u koju je upao autor teksta na zidu. Tražio je utehu i podršku u jednostavnim, kratkim, ali smislenim rečima. Evo i rečenice: ‘O, mama, ne plači, ne. Bezgrešna Kraljice neba, uvek me podržavaš’. Ispostavilo se da je autor devojka stara svega 18 godina. Njeno ime je Helena Vanda Blažusijakova (Helena Wanda Błażusiakówna). Bila je zatvorena 25. septembra 1944. godine. Ona ne očajava, ne plače, ne vrišti za osvetom, ne misli na sebe, ne pita se da li zaslužuje takvu sudbinu ili je ne zaslužuje. Umesto toga, ona misli samo na svoju majku. Misli o tome da će njena majka biti očajna zbog ćerkine sudbine. Ovaj natpis je bio nešto izuzetno. I zaista me je fascinirao.

Tako je nastao drugi, centralni čin ove jedinstvene simfonije. Stihove mu je napisala devojka na zidu nacističkog zatvora.

Simfoniju možete poslušati ovde.

Pogledajte i druge Lava LAB preporuke ovde.